Nicolae Ciucă: „Ajustarea preţurilor la transportul feroviar pentru cărbune vizează şi menţinerea preţului la energie”

Ajustarea preţurilor contractelor sectoriale la serviciile de transport feroviar pentru cărbune, decizie care va fi luată miercuri de Guvern, reprezintă o măsură foarte importantă care urmăreşte menţinerea şi controlul preţului la energie, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

09 nov. 2022, 12:23
Nicolae Ciucă: „Ajustarea preţurilor la transportul feroviar pentru cărbune vizează şi menţinerea preţului la energie”

„Pe agenda ordinii de zi a şedinţei de astăzi avem mai multe decizii. O decizie va fi în ceea ce priveşte un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi ajustate preţurile contractelor sectoriale la serviciile de transport feroviar pentru cărbune. Este o măsură foarte importantă, pentru că prin această decizie continuăm să vizăm menţinerea şi controlul preţului la energie, sigur, asigurând, totodată şi funcţionarea transportului la cărbune pe perioada de iarnă „, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată, în contextul înmânării celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice.

Nicolae Ciucă: „România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată”

„Astăzi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a reprezentantului special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanţeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcţiei celor două reactoare, şi cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre planurile pentru Unităţile 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă: „Avem nevoie de securitate energetică. Vom demonstra că suntem independenţi energetic”

Prin cele două scrisori de intenţie înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanţare”, a scris Ciucă, miercuri, pe Facebook.

El a precizat şi etapele realizării unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

„Proiectul unităţilor 3 şi 4 este structurat în trei faze. Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor. Ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie-aprilie 2023 şi va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcţie efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030. Prin creşterea capacităţii sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluţie alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă”, a explicat prim-ministrul.

Citeşte şi: Cum vrea premierul Ciucă să convingă românii din Diaspora să revină în ţară: Avem peste 4 milioane de români, buni profesionişti care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene