Nicolae Ciucă anunţă că am putea scăpa de mască de Sărbători. Ce alte măsuri de relaxare se pregătesc

Premierul precizează că o decizie privind perioada sărbătorilor de iarnă va fi luată miercuri. În aceeaşi şedinţă, s-ar putea decide ca masca să nu mai fie obligatorie peste tot.

07 dec. 2021, 15:41
Nicolae Ciucă anunţă că am putea scăpa de mască de Sărbători. Ce alte măsuri de relaxare se pregătesc

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că certificatul verde ar putea fi votat pe baza unei legi noi, alta decât cea care există acum în Parlament și care a picat în primă cameră. Ciucă spune că ministrul Sănătății a cerut mai multe modificări. De asemenea, Nicolae Ciucă anunţă că vor exista relaxări de Sărbători.

Evitarea aglomerației și posibilitatea ca românii să circule sunt două dintre măsurile de relaxare a retricțiilor anunțate, marți, de premierul Nicolae Ciucă. El precizează că purtatul măștii de protecție ar putea fi eliminat în anumite locuri. Decizia va fi luată miercuri.

Restricţii de Sărbători: Măsuri dure aplicate românilor care vin acasă de Crăciun şi Revelion DOCUMENT
„Sunt luate în calcul toate aceste măsuri, astfel încât să putem să evităm aglomerarea, să putem să asigurăm timp tuturor cetățenilor să meargă să-și facă cumpărătrile de sărbători. Ne dorim foarte mult ca reprezentanții instituțiilor statului să poată să gestionez foarte bine aceste situații. (…) Să existe posibilitatea ca oamenii să circule”, spune Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre restricţiile anunţate de CNSU pentru intrarea în ţară: Vom adopta miercuri Hotărâre de Guvern
El mai spune că este analizată și varianta ca purtatul măștilor să nu mai fie obligatorie peste tot. Premierul precizează că o decizie privind perioada sărbătorilor de iarnă va fi luată miercuri. Potrivit unor surse guvernamentale, magazinele ar urma să se închidă la ora 23.00. De asemenea, CNSU ar putea decide și în privința ridicării unor restricții în noaptea de revelion.

Restricţii Revelion 2022. Petreceri doar până la ora 2.00, program prelungit la magazine

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declarase, luni, că măsurile care vor fi luate pentru perioada în care românii vor petrece în stradă, cum ar fi de Revelion, vor fi discutate în perioada următoare şi vor fi făcute publice în timp util.

Totuşi, Ministerul Sănătăţii nu recomandă organizarea de evenimente cu un număr mare de persoane. „Acest subiect va fi dezbătut şi adoptat din punct de vedere legislativ, probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este fresc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie. Cred că ficare trebuie să înţelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci şi pe cei cu care vin în contact”, a arătat Rafila.