Nicolae Ciucă: De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar sub 300 Kwh vor beneficia de o schemă de protecţie cu TVA redus la 5 %

Nicolae Ciucă a anunţat că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5 la sută, precum şi compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

11 ian. 2022, 15:56
Nicolae Ciucă:  De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar sub 300 Kwh vor beneficia de o schemă de protecţie cu TVA redus la 5 %

Nicolae Ciucă: De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar sub 300 Kwh vor beneficia de o schemă de protecţie cu TVA redus la 5 %

Guvernul ia în considerare şi introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. Mai mult, pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor – consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Măsurile vor fi prezentate în şedinţa coaliţiei.

Nicolae Ciucă a avut o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului și președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a inteprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie.

„Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp, sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români.

Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor – consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi NU vor fi purtătoare de penalități”, a declarat Ciucă.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5 la suta, precum și compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum, a mai spus premierul.

„În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.

Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem. Voi prezenta aceste toate măsuri în următoarea ședință a coaliției”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Citește și Uită de facturi uriaşe! Cum să-ţi încălzeşti iarna casa fără calorifer sau centrală. Costă doar 2 lei!

Citește și Se schimbă legea pentru facturile la gaze și energie electrică. Amenzi colosale pentru firmele de distribuție dacă nu respectă asta!