Se schimbă legea pentru facturile la gaze și energie electrică. Amenzi colosale pentru firmele de distribuție dacă nu respectă asta!

Legea energiei nu a afectat doar consumătorii. Ordonanța de urgență care a fost publicată în Monitorul Oficial precizează printre altele, obligații pentru distribuitorii și furnizorii de gaze legate de citirea contoarelor și emiterea facturilor.

11 ian. 2022, 15:04
Se schimbă legea pentru facturile la gaze și energie electrică. Amenzi colosale pentru firmele de distribuție dacă nu respectă asta!

Se schimbă legea pentru facturile la gaze și energie electrică. Pe 31 decembrie  a fost publicată OUG 143/2022, “pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative”.

Se schimbă legea pentru facturile la gaze și energie electrică. Amenzi colosale pentru firmele de distribuție dacă nu respectă asta!

Clienții casnici trebuie să știe că se introduc noi prevederi legate de citirea contoarelor și emiterea facturilor de regularizare. Astfel, distribuitorul de energie electrică și gaze (E-Distribuție, parte a Enel și Distrigaz Sud Rețele, parte a Engie, în București, de exemplu) va fi obligat să citească indexul contorului dvs de energie electrică și gaze naturale la intervale de maximum trei luni de zile, potrivit economica.net. 

În consecință, furnizorul va fi obligat să emită facturi de regularizare pe cel mult trei luni de zile, şi nu mai rar.

În cazul în care schimbaţi furnizorul, în afara situației în care nu trimiteți dvs. indexul, distribuitorul este obligat să vină să citească contorul între momentul în care ați anunțat că doriți să treceți la alt furnizor și momentul în care ați trecut efectiv, deci în perioada legală de 21 de zile (maximă) în care se face schimbarea de furnizor.

Citește și: Ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de la stat pentru facturi mai mici la iarnă. Fost ministru al Energiei: „E o procedură foarte birocratică, grea pentru oameni”
Dacă distribuitorul de energie sau gaze naturale nu citește contorul la cel mult trei luni de zile riscă amenzi foarte mari.

„Factura de 1480 de lei este corespunzătoare unei cantități de 529 m cubi de gaz. Față de anul 2020 noi consumul îl avem același și m-am trezit cu această factură dublă. Am avut o scumpire la data de 1 iulie de aproximativ 11%, iar la nivel de octombrie încă o scumpire de 50%. Deci la nivelul anului 2021, prețul gazului a crescut cu 65%. Este foarte mult, dar sperăm să ne descurcăm”, spune  un consumator care a trimis factură.

Citește și: Facturi uriaşe la energie, după majorări. Românii plătesc dublu faţă de iarna trecută, pentru acelaşi consum: „Am o factură de 1087 lei şi o pensie de 800 de lei”