Nicolae Ciucă, despre scandalul Bâstroe: ”Comisia Europeană va discuta în perioada următoare cu ambele părţi”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că în perioada următoare Comisia Europeană va interveni în scandalul privind lucrările pe Canalul Bâstroe și va avea discuții atât cu partea română, cât și cu cea ucraineană.

02 mart. 2023, 21:30
Nicolae Ciucă, despre scandalul Bâstroe: ”Comisia Europeană va discuta în perioada următoare cu ambele părţi”
Nicolae Ciucă, despre scandalul Bâstroe

Nicolae Ciucă, despre scandalul Bâstroe. Prim-ministrul a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Târgu Mureş, că la nivelul ministerelor Externe, Mediu și Trasporturi se fac „activităţi bilaterale la nivel tehnic”.

Citește și Scandalul Bâstroie continuă. Sorin Grindeanu iese din nou la atac: ”Am avut în față anumite rapoarte, nu am mers să mă dau cu barca pe Bâstroe”

Nicolae Ciucă, despre scandalul Bâstroe

„Legat de Bâstroe vă pot spune că la nivelul ministerelor de linie – Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor sunt activităţi bilaterale la nivel tehnic. Se discută şi se caută lămurirea datelor legate de ceea ce s-a întâmplat pe Canalul Bâstroe. Totodată, există şi o implicare a Comisiei Europene care, în perioada imediat următoare, va veni să discute cu ambele părţi”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Totodată, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a anunțat că ambele părți implicate în această dispută urmează să aibă vineri  consultări tehnice în legătură cu lucrările efectuate pe Canalul Bâstroe.

„Au fost o serie de paşi care s-au făcut de ambele părţi în legătură cu activităţile desfăşurate de Ucraina pentru a menţine calea navigabilă. Am stabilit o comunicare oficială între cele două Ministere de Externe. Au fost schimburi de informaţii referitoare la caracterul lucrărilor pe care le-am făcut.

Am primit o cerere pentru a măsura lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat, iar această cerere este în lucru. (…) Între timp, este necesar să avem consultări tehnice la nivel de specialişti cu privire la lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat şi sunt foarte încântat să vă spun că aceste consultări vor avea loc mâine”, a declarat ambasadorul Ucrainei.

Acesta a subliniat că întâlnirea „va fi o bună ocazie pentru ca cei implicaţi, profesionişti, care înţeleg, să schimbe informaţii concrete despre lucrările efectuate şi despre următorii paşi”.

La aceste consultări, partea ucraineană va fi condusă de ministrul Infrastructurii, care va fi însoţit de o echipă multidisciplinară, a mai anunțat ambasadorul.

„Ne aşteptăm ca şi partea română să participe cu reprezentanţi de la mai multe instituţii abilitate”, a adăugat Ihor Prokopchuk.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că mandatul experţilor români care vor discuta vineri cu partea ucraineană pe tema canalului Bâstroe este de a se permite efectuarea măsurătorilor.

Oficialul a precizat că nu este important dacă măsurătorile respective sunt realizate de experţi români, de o echipă româno-ucraineană sau de una independentă, ci în aceste momente este necesar să fie cunoscute adâncimile la care s-a ajuns pe acel canal.

Citește și George Maior a anticipat încă din anul 2004: ”Bâstroie, problemă de siguranță națională”