PNL are program de guvernare social-democrat: promite 45.000 de euro pentru construirea unei case, vouchere de 250 de lei şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei

Românii ar putea primi până la 45.000 de euro pentru construcţia unei case, în anumite condiţii, se arată în programul de guvernare al PNL. Nu este singura măsură populistă anunţată de liberali.

15 mai 2023, 19:58
PNL are program de guvernare social-democrat: promite 45.000 de euro pentru construirea unei case, vouchere de 250 de lei şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei

Programul de guvernare al PNL, deşi nedefinitivat, se contureazp unul extrem de generos pentru situaţia de criză care l-a determinat pe premierul liberal Nicolae Ciucă să adopte o ordonanţă de austeritate chiar săptămâna trecută.

Aceasta este una dintre facilităţile de care ar putea beneficia familiile, potrivit programului de guvernare făcut de liberali.

„Grant de 30% din valoarea construcției/ achiziției unei locuințe noi (începută în 2022) familiilor cu copii mai mici de 15 ani și care nu dețin în prezent o locuință (nu poate depăși suma de 45.000 euro în mediul urban, respectiv 30.000 euro în mediul rural)”, scrie în document.

„Toate prognozele arată că va fi un an mai bun în ce priveste investiţiile.

Pentru PNL, cota unică este o linie roşie peste care nu se va trece”, a spus Adrian Cozma, deputat PNL, luni, la Antena 3.

Programul de guvernare al PNL

Facilităţi familii

1. vouchere pentru educație, sport, sănătate, cultură
2. bani pentru bunicii, respectiv frații majori șomeri care cresc un copil (în timp ce părintele se întoarce la muncă)
3. reducerea progresivă a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate, în funcție de numărul de copii aflați în întreținere, până la o scutire totală pentru cei care au în întreținere cel puțin 3 copii
4. grant de 30% din valoarea construcției/ achiziției unei locuințe noi (începută în 2022) familiilor cu copii mai mici de 15 ani și care nu dețin în prezent o locuință (nu poate depăși suma de 45.000 euro în mediul urban, respectiv 30.000 euro în mediul rural)
5. reduceri/scutiri de taxe și impozite (în funcţie de numărul de copii)

Tensiuni în coaliția de guvernare. PNL și PSD nu au un program de guvernare comun, după rotativă
Salarii

1. „scutirea temporară” (un an) a contribuțiilor sociale ale angajaților/locurilor de muncă create prin investiții din fonduri europene din exercițiul financiar 2021-2027
2. creșterea salariului minim brut (actualmente valoarea este de 3000 brut lei) – nu scrie la cât va creşte
3. elaborarea unui pachet minimal de protecție socială, indiferent de țara în care lucrează (pentru românii din străinătate)
4. reducerea progresivă a contribuțiile de asigurări sociale de stat
5. 0% contribuții sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă
6. contracte de muncă part-time impozitate la numărul de ore lucrate

Impozite

1. reforma taxării veniturilor și proprietății
2. reducerea stimulentelor fiscale
3. lărgirea bazei de impozitare
4. reintroducerea stopajului la sursă
5. analiza sistemului de impozitare

Vouchere

1. vouchere pentru plata facturilor (a doua tranşă de 700 de lei) – nu scrie dacă vor mai fi date şi în 2024
2. vouchere de 250 de lei pentru alimente
3. vouchere de 250 de lei pentru elevii vulnerabili (pentru rechizite, îmbrăcăminte) – nu scrie vor mai fi date şi în 2024

Pensii

1. cele 6 categorii de pensii de serviciu vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității
2. pensiile până la 3.000 de lei vor fi neimpozitate
3. sistem de stimulente pentru pensionarii pentru limită de vârstă care doresc să rămână în activitate (pensionare la 70 de ani)
4. se vor majora contribuțiile la Pilonul II de pensii (4,75% – contribuţia)

Răsturnare de situaţie. Nicolae Ciucă rămâne la Palatul Victoria. Anunţ făcut de purtătorul de cuvânt al PNL