Nicolae Ciucă: „Infirmăm fake news-urile prin care se anunţă că se intră în lockdown”

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a precizat în ședința de Guvern că piețele din București vor fi verificate de autorități, în contextul în care șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că situația cazurilor Covid-19 din Capitală este una dificilă.

11 dec. 2020, 10:45
Nicolae Ciucă: „Infirmăm fake news-urile prin care se anunţă că se intră în lockdown”

Nicolae Ciucă a vorbit vineri, în ședința de guvern, despre campania de vaccinare, precizând elementul cheie, care va asigura succesul campaniei desfăşurate la nivel guvernamental, va fi o bună comunicare din partea autorităţilor. De asemenea, premierul interimar a vorbit şi despre hotărârea de guvern prin care va fi prelungită cu 30 de zile starea de alertă şi a dat asigurări că nu este cazul unui lockdown.

„A avut loc sedinta CNSU, s-au analizat toate aspectele legate de pandemie, s-a luat o decizie privitoare la hotararea de prelungire a starii de alerta. Domnul Arafat a explicat aseara in conferinta de presa ca nu sunt modificari fata de hotararea anterioara, in afara reglementarii transportului cu telecabina.

Azi vom analiza hotararea de guvern pentru starea de alerta si cu aceasta ocazie infirmam si fake news-urile care vorbeau despre un lockdown generalizat.

Al doilea subiect este carantinarea unor localitati. Desi avem o cifra constanta a ratei de pozitivare, avem o crestere de pana la 35 de localitati carantinate si avem o sittuatie legata de cresterea numarului de pozitivari in capitala.

Trebuie sa dam un mesaj si de la aceasta masa, nu doar din postura de guvernanti, ci si de cetateni, parinti si rude. Intra in responsabilitatea tuturor sa limitam tot ceea ce inseamna factor de risc si cred ca este o responsabilitate civica. Cred ca oamenii pot intelege ca este de critica situatia.

Eu m-am întâlnit ieri cu coordonatorul campaniei (c.n. de vaccinare) la nivel național. Până în acest moment sunt atinși parametri pe care ni i-am propus. Obiectivele sunt în continuare în derulare și cred că este nevoie de tot ceea ce înseamnă coordonare instituțională și comunicare. Comunicarea este elementul care va da partea de succes a efortului care se întreprinde la nivel guvernamental”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a discutat cu Arafat despre situaţia infectărilor din Bucureşti

„La nivelul Bucureştiului, din  data de 6 decembrie avem 9.060 de cazuri aparute, asta insemnand ca vom avea o presiune pe sistemul medical si va trebui sa transferam unii pacienti. O să avem o presiune mai mare pe zona medicală în București și zone limitrofe. Cu domnul Tătaru vom avea o ședință cu managerii de spitale. Am vorbit de intensificarea măsurilor.

In rest, s-a discutat cu domnul prefect pentru intensificarea controalelor si impunerea masurilor pe care deja le avem. DSP urmareste situatia din Buc, pentru ca incidenta nu este singurul factor luat in calcul pentru decizia carantnarii. Colaborarea populatiei ramane cea mai importanta pentru limitarea transmiterii virusului. În ultimele zile am distribut oxigenul la spitale. 500 de generatoare finalizăm să livrăm azi sau mâine”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

Nicolae Ciucă, premierul interimar: „Piețele vor fi deschise, motiv pentru care rog ANSVSA să își coordoneze activitățile pentru a monitoriza piețele. Cred că trebuie să dăm un mesaj. Din postura de părinți, de rude… Intră în atribuțiile noastre să reducem factorul de răspândire. Este o responsabilitate personală, civică.”, a spus Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Sărbătorile de iarnă vin cu restricţii. Guvernul aprobă vineri o nouă STARE DE ALERTĂ