Nicolae Ciucă, mesaj pentru români: „Trebuie să fim chibzuiţi”. Ce spune premierul despre criza alimentară şi explozia preţurilor

Nicolae Ciucă a declarat la Radio România Actualităţi că este bine ca românii să cunoască realitatea din punct de vedere economic şi le-a transmis că nu trecem printr-o perioadă uşoară.

24 iun. 2022, 06:09
Nicolae Ciucă, mesaj pentru români: „Trebuie să fim chibzuiţi”. Ce spune premierul despre criza alimentară şi explozia preţurilor

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că producţia agricolă din România este meteo-dependentă, astfel că este nevoie de investiţii în sisteme de irigaţii. Ciucă a precizat că nu avem probleme legate de o eventuală criză alimentară.

Nicolae Ciucă a declarat la Radio România Actualităţi că sunt necesare unele investiţii în agricultură. ”În momentul de faţă, producţia noastră agricolă este meteo-dependentă şi, de aceea, cred că este foarte important să luăm decizii în sensul în care să putem să eliminăm această dependenţă şi să asigurăm fermierilor, agricultorilor români suportul pentru a putea să desfăşoare o activitate în domeniu care să poată să asigure productivitate inclusiv în condiţii de secetă. Practic, vorbim de dezvoltarea sistemelor de irigaţii şi se fac eforturi susţinute în acest sens. Discutăm cu Comisia Europeană, discutăm cu partenerii noştri strategici, nu numai, pentru a-i atrage să investească în ceea ce înseamnă dezvoltarea sistemelor de irigaţii din ţara noastră şi în dezvoltarea agriculturii româneşti”, a declarat Nicolae Ciucă.

Voucherele sociale au fost cheltuite de români pe chipsuri şi băuturi răcoritoare. Avertismentul ministrului Marius Budăi

Prim-ministrul a dat asigrări că România nu are o problemă în a asigura uleiul şi alte produse.  ”Am fost în ţară, am vizitat, sigur, mai multe oraşe, mai multe judeţe şi mai multe obiective (…) Am putut să văd cu ochii mei că nu avem niciun fel de problemă. Am putut să constat că nu avem problemă de asigurare a uleiului, de exemplu, că a fost acea criză a uleiului”, a mai afirmat premierul.

Acesta a precizat că nu folosim doar pâine şi ulei – produse pe care le putem asigura – ”avem nevoie în continuare să investim”.

”Avem nevoie să luăm măsuri concrete şi urgente în acest domeniu”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România nu trece printr-o perioadă uşoară, astfel că le-a transmis românilor să fie chibzuiţi. Întrebat dacă poate Guvernul interveni pentru a stopa creşterea preţurilor, premierul a transmis: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”.

Nicolae Ciucă a declarat la Radio România Actualităţi că este bine ca românii să cunoască realitatea din punct de vedere economic şi le-a transmis că nu trecem printr-o perioadă uşoară.

Vouchere alimente 2022: Peste 350.000 de carduri vor fi alimentate luni
”Eu cred că este foarte bine să le spunem oamenilor realitatea, să le spunem că nu trecem printr-o perioadă uşoară şi că avem soluţii pentru orice situaţie (…) În acest context, eu cred că este bine să fim foarte precauţi, este bine să avem rezervele necesare. Dacă la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Guvernului ţării, ne propunem să ne creştem capacitatea de a face faţă acestor provocări, atunci cred că fiecare dintre noi trebuie să avem minimum de resurse (…) Trebuie de acum înainte să fim, aşa cum aţi zis dumneavoastră, chibzuiţi, să putem să avem la îndemână resursă materială, resursă financiară, să putem să asigurăm acel echilibru, această abilitate prin măsuri cât se poate de transparente, de oneste şi de clare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat despre creşterea preţurilor şi devalorizarea leului şi dacă Guvernul poate interveni, Ciucă a declarat că dacă situaţia depinde de Guvern, Guvernul se implică. ”Sunt unele dintre situaţii care depind de noi şi acele situaţii care depind de puterea şi de responsabilitatea administrativă a Guvernului, aţi văzut că putem să le facem faţă. Îmi cer scuze pentru expresie, dar este una pe care poporul român o foloseşte, putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”, a mai afirmat premierul.