Nicolae Ciucă: „Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt ocupaţionale, aşa este în toate ţările UE şi NATO”

Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt ocupaționale, cum e în toate țările UE și NATO, a spus premierul Nicolae Ciucă, joi, la Chișinău, într-o discuție despre reforma pensiilor speciale.

23 mart. 2023, 14:09
Nicolae Ciucă: „Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt ocupaţionale, aşa este în toate ţările UE şi NATO”

Premierul Ciucă a explicat că a fost o greșeală atunci când s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale. ”Nu cred că este oportun absolut deloc, pentru niciun partid politic să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment”, a precizat şeful Executivului.

Citește și Noi detalii despre rocada PNL – PSD. Nicolae Ciucă: Nu o să îmi dau demisia, pentru că am primit un mandat, am să predau un mandat preşedintelui României

„La nivelul Ministerului Apărării Naţionale s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greşeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale, susţin încă o dată, cu toată responsabilitatea, pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaţionale, de serviciu, aşa este în toate ţările din Uniunea Europeană şi din NATO”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că „nu cred că este oportun, absolut deloc, pentru niciun partid politic, să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment”.

Nicolae Ciucă a mai precizat că ”oamenii din sistemul de apărare, indiferent în care minister îşi desfăşoară activitatea, trebuie să aibă încredere, trebuie să aibă perspectivă, trebuie să aibă credibilitate pentru a-şi desfăşoara activitatea cu profesionalism”. ”Ei sunt cei la care, de la cetăţean până la Guvern, apelează ori de câte ori situaţia o impune. Ca atare, în momentul de faţă este declaraţia pe care o susţin public”, a continuat premierul Ciucă.

Iohannis intervine pe tema reformei pensiilor: „Reforma nu se realizează pentru a lua bani de la unii și a-i da la alții. Sistemul trebui să fie sustenabil și peste 30 de ani”

Reforma pensiilor speciale este unul dintre jaloanele din PNRR. Comisia Europeană a transmis deja că proiectul aflat în Parlament nu îndeplineşte condiţiile şi dorinţele CE. Acum, de la Bucureşti se avansează posibilitatea renunţării la unele reforme, cum ar fi şi cea a pensiilor speciale, chiar şi cu riscul pierderii unor bani din PNRR.

Klaus Iohanis le-a cerut liderilor coaliției o reformă a pensiilor care se bazează pe un sistem sustenabil și peste zeci de ani.

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru o viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20-30 de ani pensionarii să îşi primească pensia. Asta înseamnă ca sistemul să fie sustenabil. Ăsta este scopul reformei sistemului. Reforma nu se realizează pentru a lua bani de la unii sau pentru a-i da la alţii. Ci pentru a face un sistem corect, sustenabil. Exact ăsta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort, Guvernul. Nu cred că e cazul să dau eu sugestii de la Bruxelles celor care administrează aceste lucruri.

Dar ăsta e fondul discuţiei. Pensionarii au dreptul la pensia lor, o pensie din care pot trăi, care se calculează echitabil pentru toată lumea, şi care este sustenabilă pe termen lung”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.