Nicolae Ciucă, pregătit să renunțe la scaunul de premier. Șeful PNL aruncă bomba: „Se va face așa cum am agreat”

Rotația premierilor se va face la finalul lunii mai 2023, așa cum s-au înțeles PNL și PSD când au constituit Coaliția, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă, joi, la Vâlcea.

29 dec. 2022, 15:02
Nicolae Ciucă, pregătit să renunțe la scaunul de premier. Șeful PNL aruncă bomba: „Se va face așa cum am agreat”

Nicolae Ciucă, întrebat dacă se va face rocada cu preşedintele PSD în funcția de premier, a reconfirmat că acest lucru se va întâmpla în luna mai a acestui an.

”În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliţia am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face rotirea aşa cum am agreat”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

Ciolacu: „Dacă există probleme la rotația din mai, ne întoarcem la votul românilor”

În urmă cu două luni, Marcel Ciolacu spunea că nu crede că vor fi probleme la rotaţia din luna mai, când funcţia de premier urmează să fie preluată de către PSD.

Citește și Premierul Ciucă a prezentat bilanțul pentru 2022: „Am avut stabilitate economică și socială”

Chestionat dacă va semna preşedintele Klaus Iohannis decretul pentru numirea lui în funcţia de prim-ministru, Ciolacu a răspuns: „Vă rog frumos, la prima conferinţă a preşedintelui, să îi puneţi întrebarea”.

„Eu cred că nu sunt probleme la rotaţia din luna mai. Absolut nicio problemă. Dacă există probleme la rotaţia din mai, avem o singură soluţie – ne întoarcem la votul românilor”, a continuat Ciolacu.

Citește și Vasile Dîncu, despre candidatura lui Ciolacu la prezidenţiale: „Nu-şi doreşte puterea cu orice preţ. Asta poate să-l ajute”

Conform Protocolului coaliîiei de guvernare, Nicolae Ciucă va avea mandat ca premier până pe data de 25 mai 2023, când postul va fi preluat de premierul nominalizat de PSD, până la alegerile generale din 2024.

Mai mult, la schimbarea premierului, conform rotaţiei politice convenite, se vor înlocui şi următorii reprezentanţi în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; ministrul Finanţelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.