Nicolae Ciucă, primele declarații după negocierile eșuate cu sindicaliștii din Educație: „Singurii care au de pierdut, dacă se declanșează criza, sunt părinții și elevii”

După negocierile eșuate cu sindicaliștii din Educație, premierul Ciucă a spus că elevii și părinții lor sunt singurii care au de pierdut în cazul în care greva generală se declanșează luni.

21 mai 2023, 23:31
Nicolae Ciucă, primele declarații după negocierile eșuate cu sindicaliștii din Educație: „Singurii care au de pierdut, dacă se declanșează criza, sunt părinții și elevii”

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învăţământ. În plus, reprezentanţii Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanţi si cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate in zone defavorizate.

Executivul anunţă că va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare. Sindicatele din educaţie au anunţat, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri, că greva din învăţământ va continua şi va avea loc luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi, bineînţeles de dorinţa colegilor. Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus, nimic, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI. Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest, a arătat şi Marius Nistor, la Palatul Victoria.

Nicolae Ciucă a amintit de faptul că foarte curând urmează Evaluarea Națională și Bacalaureatul și că „cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”.

„Reiterez disponibilitatea mea și a miniștrilor de resort de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Din punctul meu de vedere o grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor. Singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează, în ciuda dorinței noastre de dialog și negociere, sunt părinții și elevii, care de mâine sunt într-o situație extrem de dificilă. Urmează examenul de capacitate și bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”, a scris premierul pe Facebook.

Citește și VIDEO de la negocieri. Premierul Ciucă promite că va satisface solicitările profesorilor intrați în grevă: „Trebuie să găsim soluții!”. Iohannis, marele absent (VIDEO)

Problemele profesorilor sunt reale și orice „revendicare rezonabilă” poate fi rezolvată, a spus premierul Nicolae Ciucă.

„Guvernul face eforturi pentru a găsi soluțiile cele mai bune atât pentru ei, cât și pentru toți românii. Am stabilit astăzi împreună cu sindicatele câteva direcții și măsuri, care arată buna noastră credință și eforturile sincere pe care le depunem pentru îmbunătățirea condițiilor salariale, și nu numai, din sistemul de învățământ românesc. Problemele discutate astăzi se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie. De asemenea, au fost propuse stimulente financiare pentru debutanți și pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate”, a transmis premierul.

Citește și Negocieri la Palatul Victoria, pentru oprirea grevei. Ce propunere are Guvernul. Revendicările profesorilor: „Nu se poate fără aceste două componente”

Nicolae Ciucă a mai spus că Guvernul își menține angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei pentru personalul nedidactic și spune că Executivul are un „interes major” pentru educație.

„Reformele trebuie să continue. Proiectul România Educată este un exemplu al angajamentului nostru pentru realizarea unui sistem de educație performant pentru toate părțile implicate: profesori, părinți, elevi. Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuții. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii și empatiei. Eu nu văd altă soluție, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare”, a adăugat șeful PNL.