Nicolae Ciucă: „Ca cetăţean, e foarte greu de acceptat ca autorităţile statului să nu ajungă. Solicit tuturor instituțiilor viteză de reacţie”

Premierul interimar Nicolae Ciucă se implică în problemele administraţiei. Generalul numit să conducă provizoriu Executivul participă la o videoconferinţă cu responsabilii din domeniul transporturilor pentru a lua măsuri în cadrul comandamentului de iarnă.

09 dec. 2020, 17:00
Nicolae Ciucă: „Ca cetăţean, e foarte greu de acceptat ca autorităţile statului să nu ajungă. Solicit tuturor instituțiilor viteză de reacţie”

Generalul Nicolae Ciucă, numit premier interimar după demisia lui Ludovic Orban, participă miercuri,la o videoconferinţă cu prefecţii şi responsabilii din domeniul transporturilor, pe tema pregătirii şi gestionării sezonului rece.

Premierul interimar Nicolae Ciucă, primele declaraţii la comandamentul de iarnă

„Legat de activitatea comandamentului de iarnă, am dorit să avem această întâlnire împreună cu toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, pe de o parte, pentru a lua măsurile care se impun. La nivelul fiecărui judeţ şi fiecărei Prefecturi au fost deja acoperite toate sarcinile pe le aveaţi în acest sens, mai puţin la judeţul Bihor, unde partea aceasta contractuală se află în soluţionare, dar am înţeles că au fost detaşate utilaje de la alte prefecturi şi este acoperită nevoia de intervenţie şi acolo.

Am înţeles că sunt rezolvate problemele pe care le reclamă implicarea echipamentelor şi utilajelor. Niciunul dintre dumnevoastră nu v-aţi referit la resursa umană pentru că este foarte corect să avem o evidenţă a utilajelor şi echipamentelor, dar în acelaşi timp, ţinând cont de impactul pe care-l are contaminarea cu virusul COVID-19, să nu avem personalul. Ca atare, cred că este nevoie de o evidenţă cât de poate de clară a resursei umane”, a spus premierul interimar.

„La nivelul Ministerului Economiei sunt luate toate măsurile pentru asigurarea resurselor atât de gaze naturale, cât şi de cărbune, să acoperim acolo unde s-a creat micul deficit la Oltenia. De asemenea, s-au luat măsurile necesare pentru aducerea apei la temperatura necesară în reţeaua de distribuţie a ELCEN de la Bucureşti, ceea ce înseamnă că în noaptea aceasta vom avea apa la temperatura necesară şi distribuţia va putea să fie reluată în Capitală”

„Am înţeles de la domnul ministru Bode că sunt acoperite toate nevoile de intervenţie pe reţeua de drumuri naţionale, mai puţin în 12 staţii din 57. Avem rezolvate probleme în 45 dintre ele prin încheierea de acorduri cadru”

„Pentru noi este foarte clar că avem datoria ca nu numai în zona unde este semnalat vreme rea, respectiv ninsori în zona Carpaţilor Meridionali, şi ploi abundente în judeţele din sud-vest, partea Munteniei şi de sud-est a Moldovei. Este nevoie ca de fiecare dată, indiferent de situaţie să fim pregătiţi şi să avem oameni în măsură să intervină cât se poate de oportun.

Ca cetăţean, vă spun că este foarte greu de acceptat atunci când vezi că s-a întâmplat ceva şi autorităţile statului fie nu au ajuns la faţa locului, fie au întârziat sau au fost nenumărate situaţii în care am văzut că poate nici nu ştiau de ce s-a întâmplat acolo.

Domnul secretar de stat Arafat a subliniat şi a cerut să folosiţi sistemul Ro-Alert. El a fost întrebuinţat aseară, a funcţionat, chiar dacă am avut porţiuni de drum cu gheaţă, prin intervenţia oportună s-a reuşit să nu avem niciun fel de eveniment. Ca atare, încă o dată solicit tuturor instituțiilor, întregului personal destinat să intervină în astfel de situaţii să aibă atât mijloacele, cât şi viteza de reacţie pregătite pentru intervenţii în astfel de cazuri”, a mai precizat premierul interimar.


Comandamentul de iarnă este organizat de Ministerul de Interne. La şedinţă participă, pe lângă Nicolae Ciucă, şi ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Nicolae Ciucă ar putea rămâne premier şi după instalarea noului Parlament

Faptul că premierul interimar se implică în problemele administraţiei alimentează speculaţiile potrivit cărora ar putea fi menţinut în funcţie şi după instalarea noului Parlament, notează Ştiripesurse.

Citeşte şi: Cum s-a debarasat generalul Nicolae Ciucă pe locotenenţii lui Ludovic Orban. „Să spuneţi în presă că eu v-am cerut demisia”

În prima zi în fotoliul de premier interimar, Nicolae Ciucă i-a înlăturat de la Guvern pe apropiaţii fostului premier Ludovic Orban. Au demisionat la ordinul premierului interimar secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, adjunctul său, Costel Barbu, şeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, şi consiliera Mădălina Simion.

Citeşte şi: Dan Barna, după numirea lui Nicolae Ciucă în funcția de premier interimar: ”Este o nominalizare firească, sigură”

Nicolae Ciucă, actualul premier interimar, ar putea fi propunerea de premier a preşedintelui Klaus Iohannis la negocierile cu USR PLUS şi UDMR pentru formarea unei coaliţii de guvernare, conform unor surse politice. Posibila desemnare a lui Nicolae Ciucă pentru şefia Executivului îi nemulţumeşte pe social-democraţi. „Ne îndreptăm spre dictatură militară?”, spune Gabriela Firea.

„Nu am a-i face reprosuri personale dlui Ciuca. Dar ce semnal dam noi in intreaga Europa? Ca aducem militari la conducerea Guvernului? Ne indreptam cumva spre dictatura militara? Apreciez sacrificiile miliarilor, merita respectul nostru, dar a veni cu un militar la conducerea guvernului este o nota proasta in democratiile noastre”, a declarat Gabriela Firea, într-o conferinţă de presă la PSD.

Citeşte şi: PSD respinge ferm varianta premier Nicolae Ciucă. Gabriela Firea: „Ne îndreptăm spre dictatură militară?”