Nicolae Ciucă reacţionează în cazul primelor cazuri de Omicron din România. „Voi cere Ministerului Sănătăţii să ia cele mai eficiente măsuri”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că aşteaptă analizele specialiştilor în privinţa celor trei români care au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19 după ce s-au întors din Africa de Sud.

02 dec. 2021, 14:09
Nicolae Ciucă reacţionează în cazul primelor cazuri de Omicron din România. „Voi cere Ministerului Sănătăţii să ia cele mai eficiente măsuri”

Nicolae Ciucă a reacţionat în condiţiile în care există suspiciuni că românii care au revenit din Africa de Sud ar fi infectaţi cu Omicron, noua tulpină de COVID-19.

„Guvernul României este la curent cu evoluția situației răspândirii variantei sud-africane Omicron. Așteptăm analizele specialiștilor în privința celor 3 cetățeni români depistați pozitiv după sosirea din Africa de Sud. Voi cere Ministerului Sănătăţii să ia cele mai eficiente măsuri pentru împiedicarea răspândirii virusului, indiferent de tulpină. Sănătatea cetățenilor români este prioritatea zero a momentului pentru guvernul pe care îl conduc”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Primele cazuri de Omicron în România. Ministerul Sănătăţii: Există o suspiciune înaltă pentru varianta africană după primele teste

Afirmaţiile şefului Executivului vin în contextul în care Ministerul Sănătăţii a anunţat că în urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane repatriate din Africa de Sud există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON. Este vorba despre doi români aflaţi în izolare la Vaslui şi Braşov.

Pentru doi dintre cei trei români repatriaţi din Africa de Sud „există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

„Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina OMICRON se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile.

În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare”, a mai Ministerul Sănătăţii.

De altfel, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că în rândul oamenilor repatriați din Africa de Sud, care au fost testați pozitiv la Covid-19, există o foarte mare probabilitate să fie infectați cu varianta Omicron.

”Debutul procedurii de secvențiere ne arată că este posibil să avem varianta Omicron. Probabilitatea este mare, tocmai pentru că este o tulpină care prezintă foarte multe mutații. Omicron a apărut în multe țări din Europa, datorită călătoriilor pe continentul african. Pacienții români sunt care au fost testați pozitiv se simt bine, sunt asimptomatici”, a spus Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, noi detalii despre primele cazuri de Omicron în România: „Pacienţii testaţi pozitiv se simt bine”