Nicolae Ciucă: Salariile şi pensiile vor creşte „în funcție de evoluția colectărilor la buget”

Premierul României taie elanul PSD cu privire la majorări şi anunţă că procentul majorărilor va depinde în mod clar de evoluţiile economice.

30 aug. 2022, 15:03
Nicolae Ciucă: Salariile şi pensiile vor creşte „în funcție de evoluția colectărilor la buget”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți, la Constanța, despre propunerile PSD ca pensiile sa creasca cu 10% iar salariul minim sa se majoreze la 3.000 de lei, că o creștere a pensiilor si salariilor se va putea realiza doar „în funcție de evoluția colectărilor la buget”.

„Va rog sa aveti incredere ca la nivelul coalitiei de guvernare atat PNL cat si PSD cat si UDMR am avut de fiecare data in dezbatere masurile prin care sa realizam protejarea populatiei si in mod deosebit protejarea economiei. Ca sa putem asigura acest pachet de masuri sociale, trebuie sa avem din ce sa asiguram banii necesari pentru a avea din ce sa marim pensiile si salariile.

Salariul minim ar putea creşte cu 450 de lei, scenariu luat în calcul de Coaliţie
Stiti foarte bine ca in pachetele de sprijin de pana acum am avut masuri care au vizat cetatenii vulnerabili si pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei. Am avut discutii cu partenerii sociali si am stabili ca in functie de rectificarea bugetatra vom majora si salariile si ne-am permis sa asiguram o patrime din ce ramasese neacordat. Acestea sunt masurile pe care noi le-am discutat.

In functie de evolutia colectarilor la buget si propunerile pe care le vom discuta, vom ajnge la o concluzie care se va concteriza intr-o decizie”, a declarat Ciucă.

Pensii 2022, veste proastă pentru bunicii noştri. Detaliul care dă peste cap majorările anunţate anul viitor
PSD a anunțat, marți, un pachet cu măsuri sociale pe care le doresc a fi aprobate de coaliție, printre care pensii mai mari și salariul minim pe economie de 3.000 de lei.

Mihai Tudose a anunțat, marți, care sunt intențiile PSD în domeniul social. Pensii mai mari și salariul minim pe economie de 3.000 de lei: „În fapt, pensiile vor crește cu mai mult de acel procent de 5,7 prevăzut de lege, noi insistăm pe minim 10, salariul minim de la 2.550 la 3.000, vorbesc de brut și cu o parte de compensare 200 lei pe această diferență pe care să o suporte statul. Asta va face obiectul unor discuții în coaliție fiindcă înțelegem că vor fi de acord din câte am spus, în condițiile în care Ministerul de Finanțe demonstrează cu cifrele pe față că bugetul suportă acest lucru.”

Toate aceste proiecte social democrate vor fi discutate și în Coaliție, spune Tudose. Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, pentru Europa FM: „Firesc este să însoțim toate aceste măsuri de un calcul bugetar prezentat în coaliție în primă fază pentru a evalua dacă bugetul de stat suportă sau nu toate propunerile venite din partea partidelor. O discuție în coaliție privind de exemplu creșterea salariului minim la 3.000 lei nu a avut loc deocamdată, în privința pensiilor știți bine există o lege care prevede creșterea pensiilor la 1 ianuarie în direct pe relație cu indicele pe inflație. PSD trebuie să vină în coaliție cu un calcul bugetar și bineînțeles cu opinia ministrului fFnanțelor în legătură cu disponibiltatea bugetului pentru a susține astfel de măsuri.”