Nicolae Ciucă: „Traversăm în prezent un moment de răscruce în istoria Europei. Episoadele din trecut trebuie să ne servească drept reper”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis luni, cu ocazia Zilei Unităţii Germane, că traversăm în prezent un moment de răscruce şi de grea încercare în istoria Europei şi tocmai de aceea episoadele din trecutul continentului trebuie să ne servească drept reper în obiectivele strategice de promovare a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

03 oct. 2022, 21:13
Nicolae Ciucă: „Traversăm în prezent un moment de răscruce în istoria Europei. Episoadele din trecut trebuie să ne servească drept reper”

Nicolae Ciucă a vorbit în acest context de „misiunea neîntreruptă de reînsufleţire a democraţiei, a spiritului păcii şi a solidarităţii”. De asemenea, premierul a vorbit şi despre valorile împărtăşite de România şi Germania, ca bază a „colaborării noastre bilaterale”.

„Căderea Cortinei de Fier rămâne o pagină de istorie vie care ne responsabilizează şi mai mult, cu precădere în aceste vremuri tulburi, să acţionăm în sprijinirea democraţiei, drepturilor omului, statului de drept. Unitatea şi solidaritatea europeană sunt virtuţile noastre cele mai valoroase care întăresc aspiraţiile naţiunilor noastre de libertate, pace şi consolidare a democraţiei. Europa este un proiect al speranţei şi al cutezanţei, pe care avem datoria fermă să îl protejăm constant şi cu determinare”, a spus şeful Executivului.

Citeşte şi: Victor Ponta, despre riscul ca România să fie atacată de Putin: ”Rușii s-au cam făcut de râs în Ucraina. S-a dovedit superioritatea tehnologică a SUA”

În acest context, Ciucă a apreciat că „valorile pe care România şi Germania le împărtăşesc reprezintă piatra de temelie a parcursului ascendent al colaborării noastre bilaterale”.

„Cei 30 de ani pe care îi aniversează prietenia româno-germană reprezintă ecoul legăturilor temeinice dintre naţiunile noastre şi întăresc valoarea parteneriatului în şi pentru Europa, pe care ne-am angajat să îl promovăm activ. Cooperarea dintre România şi Germania stă sub emblema unui spirit de dialog politic dinamic, fiind animată de o colaborare economică viguroasă, inclusiv pe fondul interconexiunilor sociale şi culturale strânse. Comunitatea română din Germania şi cea germană din România sunt un puternic liant în acest sens”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Iohannis recunoaşte voalat că a decis demiterea lui Cîmpeanu: Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului. Noile legi ale Educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic