Nicolae Ciucă: „Valul 5 va fi în zona ţării noastre într-un interval de timp probabil nu mai mare de trei săptămâni”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în urma discuțiilor de la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu șefa Comisiei Europene și mai mulți oficiali ai blocului comunitar, valul 5 al pandemiei de Coronavirus, produs de noua varianta Omicron, ar ajunge în România în aproximativ trei săptămâni.

22 dec. 2021, 12:47
Nicolae Ciucă: „Valul 5 va fi în zona ţării noastre într-un interval de timp probabil nu mai mare de trei săptămâni”

Nicolae Ciucă a mai spus că principala aşteptare pe care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis-o premierului României a fost aceea ca ţara noastră să fie pregătită serios pentru al cincilea val al pandemiei.

„Mesajul şi esența discuțiilor pe care le-am avut cu doamna președinte Von der Leyen au vizat elementele legate de criza COVID. Este cu adevărat o preocupare majoră vizavi de modul în care fiecare stat membru și Uniunea în ansamblu sunt în măsură să gestioneze pandemia de COVID-19.

De asemenea, am discutat impactul pe care noul val al variantei Omicron îl are deja într-o serie din țările Europei, primind un semnal că trebuie să fim cu adevărat pregătiți pentru ceea ce înseamnă impactul pe care acesta îl va avea și la nivelul țării noastre, discutându-se și despre un interval de timp, probabil nu mai mare de trei săptămâni, în care el va fi prezent și în zona țării noastre. Ca atare, principalul subiect de discuție a fost legat de modul în care noi suntem pregătiți să gestionăm cel de-al cincilea val.

Nicolae Ciucă: „Vaccinarea este singurul instrument care ne protejează să nu avem atâtea cazuri ca în valul 4, când zeci de mii de oameni au murit”

Şi, desigur, au fost discuții legate de modul în care decurge campania de vaccinare și de necesitatea ca la nivel guvernamental și al instituțiilor de specialitate – și aici insist, instituțiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății – să poată să aibă o comunicare și să convingă din punct de vedere profesional necesitatea ca populația să se vaccineze, fiind, practic, singurul instrument prin care, cu certitudine, așa cum am putut să desprindem din ceea ce s-a întâmplat, nu ne protejează de a ne infecta, în schimb, ne protejează să trecem mai ușor prin boală și să nu avem atâtea cazuri, așa cum am avut în perioada valului 4, când zeci de mii de români și-au pierdut viaţa”, a spus Nicolae Ciucă la Bruxelles.

România este în acest moment în plină relaxare a măsurilor care privesc combaterea pandemiei. În privința școlilor, nu există niciun plan anunțat de autorități pentru prevenirea răspândirii noii tulpini.

Citeşte şi: O fotografie în care un protestatar AUR desenează o svastică pe steagul Uniunii Europene face înconjurul presei internaționale. Plângeri penale pentru derapajul protestatarilor