O fotografie în care un protestatar AUR desenează o svastică pe steagul Uniunii Europene face înconjurul presei internaționale. Plângeri penale pentru derapajul protestatarilor

O fotografie cu steagul Uniunii Europene pe care un protestatar desenează o svastică face înconjurul lumii. Marile agenţii de presă au relatat despre protestul violent anti-certificat COVID şi anti-restricţii de marţi de la Parlament.

22 dec. 2021, 11:15
O fotografie în care un protestatar AUR desenează o svastică pe steagul Uniunii Europene face înconjurul presei internaționale. Plângeri penale pentru derapajul protestatarilor
Foto: Inquam Photo

Protestul violent de marţi al parlamentarilor AUR şi al susţinătorilor lor împotriva introducerii certificatului COVID şi faţă de restricţiile COVID a ajuns subiect şi în presa internaţională.

Aproximativ 2000 de persoane au protestat marţi în jurul Palatului Parlamentului, iar la un momentul dat mai mulţi protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii, au rupt încuietoarea uneia dintre porţile de acces în curtea instituţiei, iar circa 200 – 300 de manifestanţi au ajuns până la uşa de intrare în Senat. O parte dintre protestatari au devenit violenţi şi au vandalizat mai multe maşini în curtea Palatului Parlamentului. Între maşinile vandalizate a fost şi un autoturism care aparţine Ambasadei SUA la Bucureşti.

În urma violenţelor de la protestul de la Palatul Parlamentului două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Alte câteva sute au fost amendate.

În imaginile difuzate de presă de la protest se pot vedea manifestanți care se îmbrâncesc cu jandarmii, poartă steaguri ale României, afișează bannere cu mesaje anti-restricţii şi anti-certificatul COVID şi oameni care se roagă în genunchi cu icoane în mână.

De asemenea, într-o fotografie surprisă la protest apare un bărbat care stă cu picioarele pe un steag al Uniunii Europene şi desenează pe el cu un spray negru o svastică, simbolul partidului nazist care era folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Imaginea a fost preluată de mai multe agenții internaționale și a devenit virală.

Urmare a acestor imagini deputatul Alexandru Muraru, consilier onorific al Primului-Ministru şi Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a anunţat, miercuri, că a sesizat oficial Parchetul General şi Poliţia în urma folosirii de simboluri naziste în timpul protestelor din faţa Parlamentului.

„Simbolul nazist folosit de unii manifestanţi în cadrul protestului din faţa Parlamentului României, la care au luat parte şi demnitari ai grupului parlamentar AUR, reprezintă o infracţiune flagrantă care trebuie imediat investigată şi sancţionată ferm. Este inacceptabil pentru statul român să tolereze aşa ceva şi este, deopotrivă, insultător pentru memoria suferinţelor celor care şi-au pierdut viaţa în lagărele de concentrare ale Germaniei naziste şi puţinilor urmaşi ai acestora”, a transmis Alexandru Muraru, într-un comunicat de presă.

”Fotografia cu svastica desenată pe steagul Uniunii Europene de către un protestatar AUR reprezintă la Parlament un semnal de instigare la violenţă şi ură, care a prejudiciat grav imaginea României în cele mai cunoscute publicaţii din lume”, mai susţine Muraru.

„Asemenea acte de vandalism nu pot rămâne nepedepsite, motiv pentru care, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Xenofobiei şi Antisemitismului am sesizat organele de urmărire penală, respectiv Poliţia Română şi Procurorul General, pe numele făptaşilor dar cu atât mai mult, al instigatorilor şi principalilor responsabili pentru astfel de conduite publice care încalcă flagrant Legea nr. 107/2006 pentru aprobarea OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, a mai anunţat Alexandru Muraru.