Nicolae Ciucă, vești bune pentru români după întrevederea cu Ursula von der Leyen: „România, mai aproape de aderarea la Spațiul Schengen”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și au discutat despre aderarea României la Spațiul Schengen, stadiul îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi al implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

26 oct. 2022, 16:26

Ciucă a declarat că ultimele discuții au confirmă faptul că România e pregătită pentru intrarea în Schengen și că suntem tot mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv.

„Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Premierul a spus că stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției și a punctat că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

Citește și Marius Budăi, după ce Nicolae Ciucă a anunțat majorarea pensiilor cu 15%: „A început să gândească social-democrat. Mă bucur!”

„Șeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, premierul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție digitala, ecologică și consolidarea rezilienței”, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

Citește și PSD îi cere lui Nicolae Ciucă să renegocieze măsurile energetice asumate prin PNRR: „Dacă Germania poate, ar trebui să poată şi România”

 Nicolae Ciucă: Am cerut NATO să monitorizeze atent situația de la Marea Neagră

Ciucă a dezvăluit că a cerut NATO să monitorizeze atent situația de la Marea Neagră.

„Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am exprimat îngrijorarea cu privire la efectele pe care comportamentul agresiv și iresponsabil al Rusiei le pot avea pentru securitatea euro-atlantică și stabilitatea globală pe termen lung. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluții, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am cerut NATO să monitorizeze atent situația de la Marea Neagră”, a declarat Nicolae Ciucă.