Nicolae Ciucă vrea să scape de dependenţa energetică rusească prin energie verde

Guvernul susţine accelerarea dezvoltării sustenabile a capacităţilor de producţie a energiei, anunţă premierul Nicolae Ciucă.

16 mart. 2022, 12:14
Nicolae Ciucă vrea să scape de dependenţa energetică rusească prin energie verde

Guvernul susţine accelerarea eforturilor orientate spre dezvoltarea sustenabilă a capacităţilor de producţie a energiei şi sprijină investitorii care contribuie la această abordare strategică, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o miercuri cu reprezentanţii grupului EDP Renewable, între cei mai importanţi investitori în producţia de energie verde din România.

Potrivit unui comunicat al Executivului, în cadrul dialogului a fost subliniată nevoia unui cadru care să permită stabilitate, predictibilitate şi sustenabilitate acestor proiecte dedicate obţinerii independenţei energetice, prin folosirea resurselor regenerabile, precum cele solare şi eoliene.

Anunț de ultimă oră! Nicolae Ciucă a anunţat plafonarea preţurilor la energie şi gaze timp de un an, începând cu 1 aprilie 2022
În comunicat se arată că reprezentanţii grupului EDP Renewable au menţionat că cele 750 de milioane de euro investite până acum în România au permis dezvoltarea unor proiecte majore de energie verde, cu o capacitate totală instalată de peste 500 MW.

„Grupul a anunţat, cu acest prilej, că este pregătit să investească într-o producţie suplimentară de până la încă 1.000 de MW”, precizează sursa citată.

Nicolae Ciucă: Guvernul României susţine dezvoltarea investiţiilor în industrie, pentru modernizarea economiei naţionale

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire, miercuri, cu reprezentanţii grupului Beltrame, după finalizarea de către aceştia a achiziţiei Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte, arată Guvernul. Cu această ocazie, compania a prezentat planurile de investiţii majore în retehnologizare, pentru producerea de oţeluri speciale în condiţii de protejare a mediului.

Investiţiile de peste 250 de milioane de euro pe care Grupul Beltrame le va face la Târgovişte vor transforma vechiul combinat în cea mai modernă fabrică de producere a oţelurilor speciale, cu emisii de carbon la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa. Producţia va începe în următoarele luni, indică Executivul, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Grupului au anunţat că au în plan dezvoltarea, la Târgovişte, a unui nou combinat, pentru producerea oţel-betonului şi a sârmei laminate.

PSD îi cere lui Dan Vîlceanu să formalizeze rapid cererea lui Câciu ca UE să pună la dispoziţie instrumente pentru combaterea efectelor economice generate de criza din Ucraina

Aceste investiţii vor genera încă din prima etapă 200 de noi locuri de muncă, până la finalizarea planurilor de dezvoltare fiind create în total peste 1.000 de locuri de muncă.

Investitorii vor construi două parcuri foto-voltaice, care vor contribui la alimentarea cu  electricitate a capacităţilor de producţie. Premierul a subliniat susţinerea pe care Guvernul României o acorda dezvoltării de investiţii în industrie, pentru modernizarea economiei naţionale, accesul la noi tehnologii, crearea de noi locuri de muncă pentru români şi a unor produse cu valoare adăugată mare pentru piaţa locală şi europeană.

„Investim masiv în următorii ani, folosind fonduri europene şi de la buget. Materiile prime şi produsele de înaltă calitate din ţară sunt necesare pentru a putea întreţine ritmul alert al efortului de dezvoltare economică, în direcţii care să susţină calitatea vieţii şi să protejeze mediul”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit sursei citate.