Nicolăescu, dacă CCR invalidează referendumul: Parlamentul să decidă AL DOILEA TUR de scrutin

Parlamentul ar trebui să decidă organizarea unui al doilea referendum, dacă rezultatele consultării populare din 29 iulie nu vor fi confirmate de Curtea Constituţională. Ipoteza a fost lansată la RFI de viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. El declară că Legislativul "va trebui să decidă calea de urmat".

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 07:36
Nicolăescu, dacă CCR invalidează referendumul: Parlamentul să decidă AL DOILEA TUR de scrutin

Eugen Nicolăescu spune că „dacă la nivelul Curţii se va opta pentru această variantă, nu s-au întrunit condiţiile pentru confirmarea rezultatelor referendumului, această concluzie va fi comunicată Parlamentului. Parlamentul, tot în baza unei hotărâri a Curţii Constituţionale va trebui să decidă calea de urmat. Şi atunci, probabil, la nivelul Parlamentului va trebui să vedem care este calea de urmat. Eu cred că în acest moment o singură cale are Parlamentul şi anume să constate că nu este simetrie juridică între alegerea şi demiterea preşedintelui, că este nevoie să fie completată legislaţia, în sensul de a se finaliza şi demiterea cu un al doilea tur de scrutin, un al doilea referendum, indiferent câţi se prezintă la vot, aşa cum este cu al doilea tur de scrutin la alegerea preşedintelui şi să se continue referendumul cu al doilea tur de scrutin. Eu cred că asta este calea corectă şi calea legislativă, impusă chiar de spiritul Constituţiei”.

Întrebat dacă nu ar fi totuşi neobişnuită organizarea unui al doilea tur de scrutin al referendumului, Eugen Nicolăescu a răspuns, precizând că e vorba de o opinie personală: „Dacă până acum, legislaţia nu a fost dusă până la capăt, trebuie s-o ducem până la capăt şi atunci să rezolvăm problema în spiritul legislaţiei corecte şi nu cum ni s-ar părea nouă că e bine. Eu aşa opinez”.

Judecătorii CCR s-au reunit joi, de la ora 9.00, într-o nouă şedinţă pentru a decide daca referendumul de demitere a lui Traian Băsescu este valid sau nu. Cu o zi în urmă, magistraţii au amânat decizia, după ce au dezbătut mai bine de cinci ore şi au solicitat Ministerului de Interne şi Institutului Naţional de Statistică date despre populaţia cu drept de vot din România, pentru a putea soluţiona mai multe contestaţii.