Nicolăescu: Procesul de evaluare a listei de medicamente compensate a fost încheiat în toamna anului 2013

Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a declarat miercuri că procesul de evaluare a noii liste de medicamente compensate a fost încheiat în toamna anului 2013, menţionând că, potrivit înţelegerii cu FMI, era nevoie şi de acordul finanţatorilor internaţionali asupra impactului bugetar pentru ca lista să poată fi transmisă spre avizare.

26 mart. 2014, 17:44
Nicolăescu: Procesul de evaluare a listei de medicamente compensate a fost încheiat în toamna anului 2013

Declaraţia deputatului liberal Eugen Nicolăescu este o reacţie la afirmaţiile premierului Victor Ponta privind faptul că lista de medicamente compensate nu s-a realizat timp de un an.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, Nicolăescu a arătat că acordul s-a primit la sfârşitul lunii ianuarie 2014, după încheierea ultimei misiuni a FMI, BM şi CE, cu unele recomandări care au fost avute în vedere şi până la 13 februarie s-au îndeplinit.

Nicolăescu mai precizează că acordul politic al USL asupra promovării şi introducerii listei noi de medicamente compensate a fost obţinut abia în 23 ianuarie, când a fost şi prezentat public de Victor Ponta, precizând că „afirmaţia premierului potrivit căreia lista nu a fost realizată este un neadevăr”.

De asemenea, noua listă a fost propusă spre avizare celorlalte ministere începând cu data de 14 februarie conform informaţiilor de pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi Liberalii cer ca noua listă de medicamente compensate să fie introdusă de la 1 aprilie

Tocmai pentru că toate procedurile erau îndeplinite, atât din punct de vedere profesional şi tehnic, cât şi politic, am sesizat necesitatea adoptării actului normativ până la 15 martie când era finalizată şi perioada de transparenţă decizională. Din cauza faptului că se încheie luna martie şi deci lista nu mai poate fi aplicată cu data de 1 aprilie, PNL a luat decizia politică să depună o moţiune simplă care să urmărească grăbirea adoptării actului normativ necesar introducerii noii liste de medicamente compensate”, susţine vicepreşedintele PNL.

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să elaboreze cât mai rapid lista de medicamente compensate, sugerându-i să fie o listă în beneficiul celor care au nevoie, al bolnavilor, şi nu al firmelor de medicamente.

„Domnul ministru Bănicioiu, să faceţi ce zice popa, nu ce face popa, în cazul de faţă predecesorul dumneavoastră în Guvern, care de un an de zile ne-a tot zis că face lista de medicamente compensate şi a plecat din funcţie şi tot nu ne-a lăsat nicio listă. Vă rog să faceţi cât mai repede, vă rog ca această listă să fie pentru bolnavi, nu pentru firmele de medicamente. Şi să aveţi grijă ca atunci când o faceţi, v-am zis, să încercaţi să sprijiniţi cât mai mult pe cei care au nevoie. Firmele de medicamente sunt în regulă, sunt firme importante, le sprijinim, dar lista de medicamente o facem pentru bolnavi, şi nu pentru firme”, a declarat premierul.

Citeşte şi Ponta: Lista de medicamente compensate trebuie făcută cât mai rapid şi în beneficiul bolnavilor