Nicolescu (PNL): Vom respinge doar prevederile interpretabile din legea de modificare a Codului Penal

Modificările "interpretabile" ale Codului Penal vor fi respinse după întoarcerea legii în Parlament, însă cele care care nu au creat controverse ar trebui menţinute, a afirmat joi, la Piteşti, secretarul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţulor, liberalul Theodor Nicolescu.

RomaniaTV.net
12 dec. 2013, 13:33
Nicolescu (PNL): Vom respinge doar prevederile interpretabile din legea de modificare a Codului Penal

„A fost un punct de vedere prezentat şi de alte instituţii ale statului şi atunci când legea se va întoarce, vom avea modificarea de aşa manieră încât să nu avem interpretări contradictorii. (…) Pentru a evita interpretările, noi am decis să respingem amendamentele, atunci când legea se va întoarce. Însă doar amendamentele care privesc situaţia respectivă”, a declarat Nicolescu.

Deputatul liberal consideră că modificările aduse Codului Penal nu afectează aplicarea legislaţiei specifice privind combaterea corupţiei, însă admite că există destul de multe opinii contrarii.

„Din punctul nostru de vedere, Legea 78/2000, legea de combatere a corupţiei, este în continuare în vigoare (…) şi din punctul meu de vedere ea este în continuare aplicabilă tuturor demnitarilor şi tuturor celor care lucrează la stat. (…) Sunt însă şi alte puncte de vedere juridice, care spun că nu este aplicabilă această lege dacă a fost modificat Codul Penal”, a explicat Nicolescu.

În ceea ce priveşte amendamentele care ar trebui păstrate, el l-a dat ca exemplu pe cel referitor la recuperarea prejudiciului creat prin comiterea unei infracţiuni.

„Au fost şi amendamente bune, cum este cel privind recuperarea prejudiciului. (…) Din punctul nostru de vedere, acel amendament ar trebui să rămână. (…) Eu cred că e bine ca legea penală să urmărească în primul rând recuperarea prejudiciului”, a spus secretarul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţulor.