Nicu Ceaușescu, nepotul lui Nicolae Ceaușescu, dezvăluie ce s-a întâmplat cu averea fostului dictator. Cine a pus mâna pe conturile controversatului lider român

Nepotul dictatorului Nicolae Ceaușescu, Nicu Ceaușescu, a povestit ce s-a întâmplat, de fapt, cu cu banii fostului regim și cum au ajuns aceștia la puterea care a urmat.

08 apr. 2023, 12:12
Nicu Ceaușescu, nepotul lui Nicolae Ceaușescu, dezvăluie ce s-a întâmplat cu averea fostului dictator. Cine a pus mâna pe conturile controversatului lider român
Nicu, nepotul lui Nicolae Ceaușescu

Nepotul lui Nicolae Ceaușescu a povestit, într-un interviu la Realitatea PLUS, despre cum au ajuns banii fostului regim la puterea care a urmat. Totodată, acesta a vorbit despre faptul că fostul dictator nu era atât de inclut pe cât au vrut alții să îl catalogheze.

„Familia Ceaușescu n-a avut niciun ban în cont în afară de cecurile care au fost găsite și era firesc ca un șef de stat, deci aici nu comentez instituția prezidențială și conducătorul Guvernului, care să beneficieze de niște lucruri care să îi creeze confortul și siguranța de a-și desfășura activitatea. Deci nu contează persoana. Sigur, neavând cheltuieli foarte mari, pentru că erau legile care îi asigurau conducătorului statului tot ceea ce avea nevoie, era o lege în sensul ăsta.

Nu erau niște oameni pretențioși. Ei știu ce mâncau, ce beau, cum stăteau. Acum puteți vedea și dvs. vizitând Palatul Primăverii. Cât de luxos a fost, sigur, pentru vremurile alea, comparativ cu un apartament de bloc, da. Dar repet, nu era o proprietate, era reședința președintelui României, nu era casa personală a familiei Ceaușescu. Mi se pare foarte normal”, a declarat Nicu Ceaușescu.

Citește și: Artistul de care Nicolae Ceaușescu a fost apropiat: „I se permitea orice. Era omul lui de casă”

Nepotul lui Nicolae Ceaușescu spune că mulți îș desconsideră pe fostul dictator, acesta fiind mai inteligent decât a fost catalogat, lăsând o avere colosală țării.

„Deci, bani au existat. Ne-am obișnuit cu expresia ,,am luat țara de la zero de la Ceaușescu”. N-am luat-o de la zero, am luat-o pe plus. Pe foarte mare plus. Deci erau în conturi trei miliarde de dolari, care trei miliarde de dolari, atunci, fac zece astăzi probabil. Erau creanțe ale statului român, în toată lumea, în special în țările din Africa, unde existau zăcăminte naturale, resurse naturale, Orientul Mijlociu, inclusiv Statele Unite.

În Statele Unite, România avea în proprietate mine de cărbuni și de aur mi se pare. De cărbuni sigur. Nu mai vorbim de Europa. Locuri de unde trebuia să se întoarcă încă p-atâți bani. Toate astea erau foarte bine gestionate. Cum a spus și domnul Stolojan, care s-a ocupat direct de aportul valutar… Păi banii au fost folosiți pentru… pentru.

Citește și: Nicolae Ceaușescu a dat Bac-ul la 47 de ani. Ce note a luat

Nu știu, la cei care au preluat puterea. Deci au fost… după 90 s-a predat noii puteri toate conturile cu toate parolele din câte știu de la socrul lui Serghei, care a fost o minte luminată și a lucrat în domeniul ăsta. Au fost chemați și s-au predat toate noii puteri. Ceaușescu n-a fost atât de incult pe cât vor să-l catalogheze”, a mai spus Nicu Ceaușescu.