Nicu Covaci a depus contestație la Uniunea Compozitorilor după ce a rămas fără pensie: „Moculescu s-a dat de gol că, de fapt, am fost pedepsit”

După ce a picat examenul la Uniunea Compozitorilor, lucru care l-a lăsat fără pensie, Nicu Covaci a depus contestaţie. Liderul Phoenix susţine că Horia Moculescu, membru UCMR, chiar s-a dat de gol, susţinând că el, practic, a fost pedepsit de UCMR pentru că ar fi jignit compozitorii români făcându-i hoţi.

23 mart. 2023, 17:58
Nicu Covaci a depus contestație la Uniunea Compozitorilor după ce a rămas fără pensie: „Moculescu s-a dat de gol că, de fapt, am fost pedepsit”

Nicu Covaci susţine că va merge până la capăt pentru a-şi căuta dreptatea. Pentru început, a depus o contestaţie la Uniunea Compozitorilor pentru reevaluarea lucrării a cărei notă i-ar fi permis să obţină un atestat de compozitor şi să devină, astfel, membru al UCMR. Covaci nu a reuşit, însă, să ia la examen notă de trecere – adică 8 – obţinând doar 7,60.

Nicu Covaci a depus contestație la UCMR după ce a rămas fără pensie

Am depus o contestație. M-am dus acolo și am predat-o. Mi-au spus că va dura până să îmi răspundă. Între timp Moculescu și-a dat arama pe față și a făcut o greșeală. A destăinuit că de fapt, eu am fost pedepsit. Și anume, pentru faptul că în 77, când am plecat din țară, Sergiu Nicolaescu m-a scos de pe genericul filmului la care toată muzica este a mea, Nemuritorii. 20 de ani de zile au băgat banii în buzunar, acești compozitori consacrați„, a declarat Nicu Covaci pentru viva.ro.

Decis să meargă până la capăt

Scandalul cu Uniunea Compozitorilor are la bază un incident petrecut în anii ’90. La acea vreme, Nicu Covaci l-a luat la rost pe Sergiu Nicolaescu pentru că l-a scos de pe genericul filmului „Nemuritorii’, după ce Covaci a plecat din România. Liderul trupei Phoenix susţine că Horia Moculescu i-a reproșat că a jignit compozitorii.

Citeste si Gheorghe Zamfir intervine pentru Nicu Covaci. „Umilirea valorilor naţionale a fost şi încă este un sport naţional”

Eu, când m-am întors în anii ’90, l-am prins pe Sergiu Nicolaescu și l-am luat la rost. Și mi-a promis că mă pune înapoi pe generic. Și m-a pus. Dar 20 de ani de zile ăia au băgat banii în buzunar, drepturi de autor. Și zic: ‘Ăsta e jaf!’. Și spune Moculescu că compozitorii români sunt jigniți de mine. Trebuie să îmi cer scuze la ei, că i-am făcut hoți. Păi, noi nu i-am făcut hoți, i-a făcut mama lor. Va fi un scandal mare. O să fac un scandal mare, pentru că eu nu mă dau bătut„, a mai declarat Nicu Covaci pentru sursa citată.

La sfârșitul anului 2022, artistul spunea că, pentru a beneficia de pensie din partea Uniunii Compozitorilor, trebuie să obţină un atestat, iar pentru asta este necesar să susţină un examen. În pofida faptului că piesele și discurile Phoenix s-au vândut în sute de mii de exemplare, Covaci avea, totuşi, nevoie de un atestat de compozitor pentru a putea benefica de drepturile bănești cuvenite.

Citeste si Suma uriașă primită de Nicu Covaci și trupa Phoenix pentru concertul de la nunta lui George Simion: Am fost convins să ajutăm un spital pentru copii, am lăsat la preț