Nicu Covaci, prima reacţie după ce a fost respins de UCMR. Motivul pentru care liderul trupei Phoenix a rămas fără pensie!

Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, a rămas fără pensie la 75 de ani după ce a fost înștiințat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor că nu are dreptul să o primească, deoarece nu a reuşit să obţină atestatul de compozitor. Actul i-ar fi permis să fie admis în UCMR și să primească, astfel, pensia lunară de la stat.

17 mart. 2023, 16:15
Nicu Covaci, prima reacţie după ce a fost respins de UCMR. Motivul pentru care liderul trupei Phoenix a rămas fără pensie!
Nicu Covaci, prima reacţie după ce a fost respins de UCMR. Legendarul lider al trupei Phoenix a rămas fără pensie!

Nicu Covaci, prima reacție după ce a fost respins de UCMR. Liderul și fondatorul formației Phoenix a fost chemat să dea examen, deşi timp de 50 de ani a fost recunoscut ca autor și a scris peste 100 de piese.

„Eu am crezut că e o glumă, sincer! Mi-au pus în față două măsuri, o temă țigănească sau turcească. Și m-au pus să fac o melodie pe loc. Am scris-o pe note. Ulterior, au început să mă întrebe ce cântă toba, ce cântă basul. Le-am spus tot ce au vrut să știe. Apoi mi-au zis că trebuie să aștept să se întrunească comisia, iar acest lucru se întâmplă odată pe an. Comisia a decis că am căzut, din ce motive, doar ei știu. Dar voi lua toate partiturile pe care le-am făcut și mă voi duce la muzicieni profesioniști, să-mi spună ei unde am greșit. De ce au făcut asta? Pentru că odată ce sunt compozitor, voi primi și pensie și asta înseamnă că vor lua ei mai puțin. Dar nu ne dăm bătuți. Și Gheorghe Zamfir, și Nicu Alifantis au trecut prin așa ceva”, a declarat Nicu Covaci.

Citeşte şi: Nicu Covaci a rămas fără pensie! La 75 de ani, liderul trupei Phoenix este nevoit să mențină un program de turnee ca să se poată susţine financiar

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a explicat situaţia lui Nicu Covaci: „Cooptarea ca membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România este supusă exigenţelor profesionale statutare, convenite prin libera asociere a membrilor şi votate în cadrul Adunării Generale. În cazul tuturor candidaților care nu au absolvit o instituție de învățământ superior muzical, dobândirea calității de membru al UCMR este supusă condiției statutare constând în promovarea unui examen de admitere. În cazul domnului Nicolae Covaci, examenul a fost organizat și notat ca atare în cadrul Biroului de muzică jazz/pop”.

Citeşte şi: Gheorghe Zamfir intervine pentru Nicu Covaci. „Umilirea valorilor naţionale a fost şi încă este un sport naţional”

Nicu Covaci s-a arătat revoltat față de decizia luată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. „Acest lucru este jignitor și am să-i pedepsesc, credeți-mă!”, a mai spus fondatorul şi liderul trupei Phoenix.