Niculina Stoican, șah-mat la Olguța Berbec, care a acuzat-o că i-a furat o piesă: „Dacă ne punem în situații jenante, trebuie să suportăm și consecințele”

Noi detalii ies la iveală în dosarul în care Olguța Berbec a acuzat-o pe Niculina Stoican de plagiat. Olguța Berbec susține că Niculina Stoican i-ar fi furat linia melodică a unei melodii, cazul ajungând în fața magistraților.

30 mai 2023, 16:52
Niculina Stoican, șah-mat la Olguța Berbec, care a acuzat-o că i-a furat o piesă: „Dacă ne punem în situații jenante, trebuie să suportăm și consecințele”

Niculina Stoican și Olguța Berbec sunt la cuțite din 2021, când timișoreanca Olguța Berbec a dat-o pe mâna magistraților pe colega din Oltenia pentru că i-ar fi furat piesa „Dragoste veche și nouă”. Piesă pe care Olguța ar fi lansat-o în 2021 și pe care Niculina ar fi plagiat-o și ar fi interpretat-o în 2021. Pentru a demonstra autenticitatea piesei sale, Olguța Berbec a depus dovezi care arată că melodia în litigiu este înscrisă la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România încă din 2015, ea apărând ca autor al liniei melodice și versurilor.

Niculina Stoican, șah-mat la Olguța Berbec: „Dacă ne punem în situații jenante, trebuie să suportăm și consecințele”

Astfel, după ce cele două artiste au ajuns în fața judecătorilor, piesa Niculinei Stoican a fost analizată de un etnomuzicolog. Acesta a ajuns la concluzia că Niculina nu a plagiat piesa, ci a cules-o din folclor.

În ceea ce privește subiectul cu melodia furată și acțiunea făcută în instanță, da, pot să confirm că s-a cerut expertiza la Institutul de Folclor Brăiloiu, s-a făcut expertiza, s-a depus la instanță, iar concluzia lor e: piesa este folclor! Ce mă bucură foarte tare este faptul că nu speța mea contează, ci faptul că se reglementează niște lucruri care trebuie să fie foarte clare pentru generațiile care vin.

Noi trebuie să ne păstram în niște definiții, criterii, reguli, trebuie să le respectăm ca să putem să putem să lăsăm acest fenomen al folclorului să rămână viu. Să se transmită de la o generație la alta, cu sursă de inspirație, cu caracter colectiv… sunt lucruri pe care nu le-am inventat eu, sunt definiții ale folclorului date de Brăiloiu.

Ar trebui să nu mai avem ușurinta asta de a face declarații care ne pun într-o lumină proastă. Dacă ne punem în situații jenante, trebuie să suportăm și consecințele. Eu mă abțin în a face comentarii, aștept hotărârea instanței. Dar, recunosc, sunt foarte fericită că expertiza a spus adevărul, pe care l-am susținut încă de la început”, a declarat Niculina Stoican pentru starpopular.ro.

Citeste si Olguţa Berbec, anunţ după şase ani de căsnicie: „Nu-i totul roz întotdeauna. Cred că amândoi am înţeles”

Olguța Berbec susține că nu a vrut să se ajungă la un proces

La rândul ei, Olguța Berbec susține că Niculina Stoican chiar ar fi recunoscut în fața instanței că piesa pe care a interpretat-o în 2021 seamănă cu piesa Olguței, lansată în 2015.

Nu a fost intenția mea să se ajungă aici. M-a contranotificat ca și când aș fi coautoare. Din 2015 am înscris-o la UCMR-ADA.  Adică, eu aș fi putut păcăli instituțiile acestea timp de 6 ani?Am știut că îmi cântă piesa și nu am spus nimic. Nu eram nici prima și nici ultima care pățește așa ceva. Știam de la apropiați că a modificat versurile și că a înregistrat-o.

Lucrurile rămâneau așa dacă nu mă notifica ca și autoare. Inițial eu am notificat-o prima dată, iar cei de la YouTube i-au dat jos piesa. Melodia a fost urcată iar pe YouTube și în acel moment ea m-a contranotificat. YouTube este ca un robot, mi-a dat șansa să fac un demers în 10 zile, să le prezint o acțiune. Mă puteau închide și pe mine. Și atunci a spus, mergeți în instanță și decideți autorul. Nu am vrut să mă judec cu nimeni, dar nici nu mai puteam da înapoi! Nu mă face fericită situația aceasta.

Citeste si Niculina Stoican, dezvăluiri din intimitate: „Este singurul om care mă reduce la tăcere”

Am fost chemate amândouă în instanță pentru a ni se lua o opinie. Atât. A fost un soi de interviu. Nu a fost sub jurământ. Avocatul îmi explicase că va fi ceva relaxat. Ea a auzit ce am spus eu, eu am auzit ce a spus ea. Când a fost întrebată de judecător dacă este de acord că linia melodică a piesei ei seamănă cu a mea, lansată în 2015, ea a recunoscut și a spus da. Pentru mine nici nu mai contează altceva”, a povestit Olguța Berbec pentru Fanatik.ro.