Nicuşor Constantinescu cere recuzarea procurorului anticorupţie Andrei Bodean

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a cerut recuzarea procurorului Andrei Bodean, din cadrul DNA - Serviciul teritorial Constanţa, suspectându-l de lipsă de imparţialitate privind anchetarea sa în diverse dosare penale, potrivit Agerpres.

02 feb. 2015, 13:47
Nicuşor Constantinescu cere recuzarea procurorului anticorupţie Andrei Bodean

„În ceea ce îl priveşte pe domnul procuror Andrei Bodean în privinţa dosarului mai sus menţionat, apreciind că în privinţa acestuia este incident un caz de incompatibilitate, în sensul că există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea acestuia este afectată. În susţinerea prezentei cereri de recuzare, vă solicităm să aveţi în vedere că am promovat o plângere penală împotriva procurorului Andrei Bodean, şi împotriva mai multor persoane din cadrul DNA – Secţia de combatere a corupţiei sub aspectul săvârşirii de către aceştia a infracţiunilor de purtare abuzivă (…) şi abuz în serviciu (…), plângere care a fost înaintată spre competentă soluţionare către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, (…). Reţinând existenţa stării conflictuale, de altfel declarată prin promovarea unui demers penal, existente între subsemnatul şi procurorul care soluţionează prezenta cauză, apreciem ca exista o suspiciune rezonabilă cu privire la imparţialitatea procurorului”, reiese din cererea de recuzare transmisă de Nicuşor Constantinescu conducerii DNA – Serviciul teritorial Constanţa, cerere remisă luni presei de către şeful CJ.

Acesta prezintă şi alte aspecte care ar pune sub semnul îndoielii imparţialitatea procurorului Andrei Bodean. „Totodată, apreciem că imparţialitatea procurorului este cu atât mai mult pusă sub semnul îndoielii, prin prisma modalităţii în care a procedat la desfăşurarea anchetelor penale în dosarele instrumentate în privinţa subsemnatului, inclusiv prin modalitatea în care a procedat la punerea în executare a mandatului de aducere emis pe numele subsemnatului pentru data de 15.01.2014, pe de o parte, precum şi împrejurarea că în mod cu totul surprinzător acest procuror este cel care anchetează toate dosarele împotriva subsemnatului, dosare instrumentate de către DNA – ST Constanţa”, a menţionat Constantinescu, prezentând punctual diverse aspecte privind desfăşurarea anchetelor în care este cercetat penal.

Judecătorii constănţeni au decis cercetarea sub control judiciar a lui Nicuşor Constantinescu în dosarul Centrul Militar Zonal după ce, în noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia acestuia faţă de măsura arestării preventive într-o altă cauză şi a dispus cercetarea sub control judiciar.

Deciziile au fost luate după ce, pe 7 noiembrie, magistraţii Tribunalului Constanţa au confirmat un al doilea mandat de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu, la o zi după ce judecătorii Tribunalului Bucureşti au confirmat arestarea preventivă a acestuia într-un alt dosar.

La Constanţa, Constantinescu este cercetat pentru abuz în serviciu sub formă continuată într-un dosar privind Centrul Militar Zonal. La Bucureşti, acesta este cercetat în trei dosare, în unul dintre ele fiind trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.

Nicuşor Constantinescu a venit pe 6 noiembrie 2014 la Bucureşti, din Turcia, după ce fusese reţinut de Poliţia din Istanbul.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa s-a aflat pentru mai mult timp în SUA, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale. Pe numele său au fost emise două mandate de arestare preventivă de către instanţele din România, deoarece nu s-a întors în ţară la data stabilită de procurorii DNA.