Nicuşor Constantinescu, GEST DISPERAT în faţa instanţei. Cum a încercat baronul Constanţei să scape de arest

Nicuşor Constantinescu a ajuns, joi, în faţa judecătorilor. Baronul Constanţei a fost săltat de poliţişti imediat ce a aterizat pe Aeroportul Otopeni. De acolo a ajuns direct la Tribunalul Bucureşti unde a făcut tot posibilul să îi convingă pe judecători cât este de bolnav, informează România TV. A vrut chiar să se dezbrace pentru ca magistraţii să vadă drenele care i-au fost puse de medici.

06 nov. 2014, 15:06
Nicuşor Constantinescu, GEST DISPERAT în faţa instanţei. Cum a încercat baronul Constanţei să scape de arest

Nicuşor Constantinescu ajunge la închisoare. Tribunalul Bucureşti a confirmat, joi, mandatul de arestare emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al CJ Constanţa urmând a fi dus la arest, fie la poliţie, fie la una dintre unităţile aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). 

Nicuşor Constantinescu a încercat să facă tot posibilul să demonstreze instanţei Tribunalului Bucureşti că nu trebuie să fie arestat preventiv şi eventual măsura preventivă pe care ar putea să o ia instanţa să fie controlul judiciar.

Baronul Constanţei a ţinut o pledoarie de aproape 2 ore şi a băut aproximativ un litru de apă în tot acest timp. A transpirat încontinuu şi a încercat să explice foarte clar ce l-a motivat să rămână jumătate de an în Statele Unite ale Americii. Este vorba atât de operaţia de cancer la prostată, cât şi de tratamentul pe care a trebuit să îl urmeze în perioada imediat următoare.

„Vreau sa dau declaratie, de aceea am venit. Realitatea e alta. Dosarele de la DNA Constanta si DNA Bucuresti sunt cauze pentru care am fost retinut, adus cu surle si trambite si televiziune. Ulterior, doua instante m-au eliberat pentru lipsa de probe. (…) N-am fost citat legal in America. Am fost in San Francisco, Baltimore, Maryland, pentru cancerul meu. Speranta mea de viata este de maximum cinci ani. Am facut biopsia la Hanovra si m-am intors. Procurorul Bodeanu stia de aceste aspecte medicale si totusi a spus ca veau sa fug”, a declarat Nicusor Constantinescu la Tribunalul Bucuresti, citat de Mediafax.

El a spus ca, dupa ce a fost eliberat de Tribunalul Bucuresti, masura confirmata de Curtea de Apel Bucuresti, a fost trimis la Spitalul „Sfantul Ioan” din Bucuresti si apoi la Institutul National de Medicina Legala.

„La Urologie, la Spitalul Sfantul Ioan, s-a confirmat diagnosticul, respectiv cancer de prostata, glison 9. Pe 7 ianuarie am incercat sa caut specialisti pentru prelungirea sperantei de viata, care in cazul meu, era de maxim cinci ani”, a continuat Constantinescu, adaugand ca nu s-a sustras niciodata de la urmarirea penala si nici de la judecata si, pana sa plece in SUA, a avut control saptamanal la Constanta, unde s-a prezentat conform graficului.

Constantinescu a spus ca a facut o operatie de prostatectomie radicala la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, dupa care a facut doua abcese: unul in pelvis, din cauza bacteriei Ecoli, si i-a fost montata o drena pe 20 aprilie si scoasa pe 25 iunie, si unul actual, subcutanat, descoperit la North Shore Cancer Institute din New York. Dupa cea de-a doua interventie de la Spitalul Johns Hopkins, ar fi facut din nou complicatii, fiindu-i perforate intestinul gros si subtire.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu a încercat să arate judecătoarei drenul pe care îl are montat în zona abdomenului. Mai mult, Nicuşor Constantinescu a ţinut să precizeze faptul că odată cu prostata i-au fost extirpate şi glandele seminale şi că are doar 48 de ani şi şi-ar fi dorit să mai aibă copii.

„Am drena acum si urmez tratament cu antibiotice solide si lichide. In cazul primei infectii, scoteau din mine zilnic aproape 500 de centilitri de puroi. Mi-au fost scoase glandele seminale, masculinitatea mea s-a dus. Mi-as fi dorit sa mai am copii. Am o sotie. La prima interventie au scos o tumora cat o minge de handbal”, a declarat Constantinescu.

El a mai relatat ca, in 18 iulie, am fost dus cu ambulanta de urgenta la spitalul North Shore Cancer Institute, unde i-a fost montata drena pe care o are si in prezent, iar apoi a angajat o avocata in SUA si a dat in judecata Spitalul Johns Hopkins pentru malpraxis.

„Am tinut mereu legatura cu avocatii mei, Catalin Dancu, Marius Mocanu si Alexandru Stan. Dancu a venit in iulie sau august in SUA si a mers la toti medicii care m-au tratat, respctiv doctorul Doru Paul, oncolog, urologul Cocioaba, doctorul Abrudescu – seful Sectiei urologie de la spitalul North Shore. Intalnirile au fost prentru adunarea de documente si informatii. Nu inteleg de ce au fost puse in balanta documente medicale in Romania. Din 18 iulie si pana acum, eu ma lupt cu aceasta infectie si zilnic am urmat tratament cu antibiotice lichide si solide. Am anuntat mereu la Consulatul roman de la New York si Ambasada din Washington adresa mea de corespondenta. Mereu se stia unde sunt. Cum m-am ascuns?”, a mai declarat fostul sef al CJ Constanta.

Privind procedura de extradare, Nicusor Constantinescu spune ca a fost chemat in SUA in fata autoritatilor judiciare, unde a mers cu avocata Ilona Vale si a prezentat documente medicale similare cu cele depuse in dosarele din Romania.

„Dupa verificarea lor, America a respins cererea de extradare. A fost verificata inclusiv viza medicala. Eu pentru SUA nu am avut viza de turist, ci viza medicala. De aceea, mi s-a si prelungit viza. Avocatii mei m-au sfatuit sa cer azil politic, cu motivul ca Romania nu recunoaste documente americane. Eu am refuzat asa ceva”, a mai spus Constantinescu in fata instantei.

El a mai relatat ca, in 15 – 20 octombrie, era in SUA si frecventa spitalele din Queens si Manhattan, unde medicii au ajuns la concluzia ca starea sa de sanatate s-a ameliorat.

„Eu am renuntat prin semnatura la recomandarea lor de a nu ma deplasa cu avionul pe ruta New York – Romania. Ei spuneau sa nu plec, dar eu am semnat pe proprie raspundere refuzul recomandarii lor. In Turcia am ajuns la recomandarea medicilor din SUA, a caror recomandare de a ramane acolo cu tratamentul am refuzat-o. Ei au spus sa ma opresc la Istanbul cu toate documentele medicale si sa cer la o clinica de acolo punct de vedere. Am fost la clinica Neolife din Istanbul, la medicul Urfat”, a mai spus Nicusor Constantinescu.

Astfel, sustine el, pe 25 octombrie a mers singur la Politia Aeroportului Istanbul, stiind de la avocatul sau ca este pe lista Interpolului.

„Politistii stiau de cazul meu. M-au asteptat, stiau ca in acea dimineata eu voi ajunge la Istanbul. M-au legitimat, au verificat documentele mele, biletele de avion si hotel si le-am dat numarul de telefon international si am convenit cu ei ca dupa ce termin treaba acolo sa plec spre Romania. Cand am ajuns la Istanbul am incercat sa fac programare la medicul Urfat, dar ea a fost stabilita pentru ieri (miercuri, n.r.), la 14.00”, a continuat fostul sef al CJ Constanta.

Intre timp, a mai sustinut acesta, in 3 sau 4 noiembrie, a fost chemat de Politie pentru a discuta despre mandatul de arestare international, iar in urma discutiei i s-a pus in vedere sa se prezinte pe 5 noiembrie, ora 13.00, in fata unui procuror turc. La discutiile respective, a fost si o reprezentanta a Consulatului roman la Istanbul si un avocat turc pe care il angajase atunci.

Citeşte şi Radu Mazăre, despre Nicuşor Constantinescu: O mare victorie a DNA cu un bolnav de cancer

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, a revenit, joi, în România şi a fost ridicat de poliţişti direct din avionul cu care s-a întors de la Istanbul şi dus la Tribunalul Bucureşti pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă. 

Citeşte şi Judecătorii au pus sechestru pe averea lui Nicuşor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost identificat şi reţinut de poliţiştii din Turcia. Miercuri Nicuşor Constantinescu a fost prezentat în faţa magistraţilor pe care i-a convins să-l elibereze cu promisiunea că se întoarce în România.

„Anunt catre voi prieteni, vin nesilit de nimeni acasa joi, 6 nov 2014, la Bucuresti,ora 12.40 pm. SUA au respins cererea de extradare a mea, eu am renuntat la RADIOTERAPIE, diminuindu-mi sansele cu 15% de a nu reveni cancerul de prostata. Am decis sa stopez minciunile DNA care sustin ca am fugit din Romania! Tocmai venirea mea va demonstra contrariul! Am drenul inca in pelvis din 18 iulie! Am nevoie de asistenta medicala! CND”, este mesajul postat de Nicuşor Constantinescu pe Facebook.

Înainte de a ajunge în Turcia, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa s-a aflat în SUA. Cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu, formulată ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost însă respinsă de autorităţile din Statele Unite ale Americii. În 26 septembrie, premierul Victor Ponta spunea că Ministerul Justiţiei a efectuat toate demersurile în cazul lui Nicuşor Constantinescu, dar legislaţia americană este diferită de cea românească.

Judecătorii au pus sechestru pe averea lui Nicuşor Constantinescu

La începutul lui septembrie, Nicuşor Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţine că justiţia română e controlată de DNA şi cere respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în mai multe dosare, s-a aflat mai multe luni în SUA, la tratament pentru cancer de prostată.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Soluţia a fost menţinută în 7 august de Curtea de Apel Bucureşti, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că „inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York”, la momentul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În 29 august, tot Curtea de Apel Bucureşti a admis o contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

La termenul din 24 octombrie al dosarului în care preşedintele suspendat al CJ Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să dispună punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicuşor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanţa va stabili definitiv că acesta este vinovat şi îl va obliga să plătească daune. Constantinescu are diverse cote din şase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casă de vacanţă, o şalupă, cinci maşini, dar şi aproape un milion de dolari într-un depozit bancar, potrivit ultimei declaraţii de avere.

Citeşte şi Nicuşor Constantinescu, ridicat de poliţişti direct din avionul cu care a venit de la Istanbul