Nicuşor Dan anunţ de ultimă oră despre problemele cu apă caldă din Capitală. Sunt veşti proaste pentru bucureşteni

Nicuşor Dan recunoaşte că apa caldă reprezintă una dintre cele mai grave probleme structurale din București. Primarul Capitalei a declarat că avarii la reţeaua de termoficare vor mai fi, însă le promite bucureştenilor că iarna asta vor fi mai puţine probleme decât au fost iernile trecute.

10 aug. 2022, 19:08
Nicuşor Dan anunţ de ultimă oră despre problemele cu apă caldă din Capitală. Sunt veşti proaste pentru bucureşteni

Nicuşor Dan anunţ de ultimă oră despre problemele cu apă caldă din Capitală. Edilul din Bucureşti a făcut noi precizări importante pentru bucureşteni.

Nicuşor Dan: „Problema apei calde este una dintre cele mai grave probleme structurale ale Capitalei”

Citeşte şi Scandalul locurilor de parcare din Bucureşti. Nicuşor Dan îl contrazice pe viceprimarul Capitalei: „Rezidenții din centru nu vor avea un loc de parcare rezervat”

„Problema apei calde este una dintre cele mai grave probleme structurale ale Capitalei. Problema este compusă din două – una de transport și distribuție care se află în sarcina Primăriei Municipiului București, și cealaltă de producție care e în sarcina Ministerului Energiei. S-a tot vorbit de rețeaua noastră de termoficare care este praf, pe rețeaua principală sunt modernizați 100 din 1000 de kilometri. Însă aceleași probleme sunt și la producție pentru că existe centrale din 1964, cele mai vechi”, a spus  primarul Capitalei la Digi24. 

Edipul a mai precizat că față de acum 10 ani, când problema apei calde era periferică și se pierdea 23% agent termic, în prezent pierderile au ajuns la 37% și stagnează datorită începerii lucrărilor de modernizare a conductelor.

„Eu am prezentat public un grafic care spune că e o corelație între gradul de confort al bucureștenilor și pierderile din rețea. E ușor de înțeles. Cu cât pierzi mai multă apă caldă, cu atât mai mică este presiunea și cu atât mai greu ajunge apa caldă la capetele de rețea. Acum 10 ani, când problema apei calde și căldurii era una periferică – existau avarii și se reparau -, rețeaua noastră pierdea 23% agent termic. În momentul de față pierdem 37% și asta se vede. Noi am reușit în 2021, când n-aveam licitațiile făcute pentru înlocuire de conducte, să menținem la 37%. Eu sunt convins că în 2022 o să scădem puțin, iar apoi o să scădem tot mai mult prin schimbările pe care le facem”, a mai spus primarul din Bucureşti.

Edilul a făcut câteva precizări importate pentru bucureştenii care au stat o lună de zile fără apă caldă în această vară, din cauza lucrărilor la rețea.

„Mă preocupă foarte tare și empatizez cu bucureștenii care au această problemă. În primul rând trebuie să ne uităm la sursă, iar sursa a fost lipsa investițiilor în această rețea au lipsit vreme de 10 ani. Am prezentat sumele plătite de PMB în ultimii 10 ani pe termie și lipsesc 2,5 miliarde de lei care ar fi trebuit să fie plătiți.

Dacă se plăteau, s-ar fi făcut la prețurile de atunci 500 din cei 1000 de kiloemtri. Tot ce putem să facem este să tratăm responsabil problema, să nu mai acumulăm datorii. În 15 ani vrem să comasăm TermoEnergetica cu ELCEN, și să iasă ELCEN din insolvență. (…) Avarii au fost și vor mai fi. Dar iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”, a mai declarat primarul general al Capitalei.

Citeşte şi Nicuşor Dan mai vrea un mandat la Primăria Capitalei: „Sigur că mai vreau un mandat. Rezultatele strategiilor pe care le-am trasat se văd în ani de zile”