Nicuşor Dan aruncă vina pe administraţia Gabrielei Firea pentru nereuşitele sale în primul an de mandat. „În ultimele 11 luni am reuşit să evităm falimentul. Am plătit datoriile vechii administraţii pentru târguri şi bâlciuri”

Primarul general a vorbit, miercuri, la TVR, despre principale probleme cu care s-a confruntat la aproape un an de la preluarea mandatului.

29 sept. 2021, 21:10
Nicuşor Dan aruncă vina pe administraţia Gabrielei Firea pentru nereuşitele sale în primul an de mandat. „În ultimele 11 luni am reuşit să evităm falimentul. Am plătit datoriile vechii administraţii pentru târguri şi bâlciuri”

Nicuşor Dan:

„Am preluat o administraţie care avea datorii de patru miliarde de lei. Am preluat o administraţie care era practic în faliment. Am trecut peste obstacole uriaşe. Să nu ai bani să plăteşti motorina pentru transportul public.

În ultimele 11 luni am reuşit să evităm falimentul, să dăm drumul la lucrările de investiţii care deja enervau oamenii şi deblocarea unor proiecte. Am reuşit să semnăm contractul pentru 100 de tramvaie. O să avem primul tramvai în vara anului viitor.

În administraţia publică, din cauza unor proceduri, vezi lucruri începute cu un an şi jumătate, doi în urmă. Am preluat proiecte care nu rezolvă întru totul problemele Bucureştiului, cum e pasajul de la Doamna Ghica”

„Curăţenia pe străzi e atributul primăriilor de sector. În ceea ce priveşte Parcul Cişmigiu, a fost un complex de împrejurări. Unul dintre obstacolele pe care le-am avut au fost acele companii municipale (…) E evident că aceste companii trebuie să dispară”

Nicuşor Dan, despre Parcul Cişmigiu. „N-am reuşit să rezolvăm problema cu porumbeii şi ciorile”

„De acum în doi ani, cele 12 parcuri pe care le avem trebuie să arate cum trebuie (…) În cei doi ani pe care o să-i avem de acum încolo, nu o să mai avem datoriile pe care le avem acum. Am plătit datoriile vechii administraţii pentru târguri şi bâlciuri”, a explicat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan: „Iarna asta va fi ceva mai bine decât iarna trecută. Am făcut la timp reviziile”

„Iarna asta va fi ceva mai bine decât iarna trecută. Am făcut la timp reviziile. E un risc ceva mai scăzut de avarii. Anul trecut a fost companie electorală şi nu s-a făcut mai nimic. Asta nu înseamnă că această reţea care are 50 de ani nu o să crape”, a explicat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă bucureştenii ar putea parte de avarii majore, edilul Capitalei a spus că, în privinţa reţelei de termoficare, va fi „ceva mai bine decât acum două ierni”.

Nicuşor Dan spune când Bucureştiul va intra în normalitate. „Iarna următoare o să fie mai bine şi la sfârşitul mandatului o să fie şi mai bine.

„Sunt optimist că o să scoatem Elcen din insolvenţă şi să accesăm bani europeni”, a spus primarul general.

Ce se întâmplă cu subvenţia la gaze în Bucureşti. Nicuşor Dan: „Răspunsul o să-l avem la începutul lunii noiembrie”

„Răspunsul o să-l avem la începutul lunii noiembrie. Am avut nişte declaraţii de la premier dacă va fi o compensare. Ţinând cont şi de contractul nostru cu Comisia Europeană care îşi doreşte să nu meargă la infinit, Primăria Capitalei plăteşte cam două treimi din preţ.

La un calcul foarte aproximativ, noi plătim deja pe fiecare gigalorie. Subvenţia este de 330-350 şi eventuala majorare este de 60-80 de lei. Aşteptăm întâi răspunsul Guvernului”, a afirmat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă va găsi sprijin la Guvern, Nicuşor Dan a spus că Primăria va avea curând discuţii.

„Nu ştiu în acest moment dacă Guvernul merge către o subvenţie individuală sau o subvenţie generală”, a spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan explică ce se întâmplă cu lucrările în zona Prelungirea Ghencea şi de ce bat pasul pe loc

„A fost o uriaşă greşeală a administraţiei precedente în momentul în care ai deschis Prelungirea Ghencea, să te apuci de Doamna Ghica. Era clar că lucrările vor opri. (…) În Bucureşti a continuat marele şantier de la Glina, unde este staţia de epurare.

La Doamna Ghica suntem foarte aproape să rezolvăm problema la sol. Dacă în primăvară punem tablierul, până la sfârşitul anului terminăm lucrarea. Parcarea de la Cora Pantelimon o terminăm foarte repede”

Când se rezolvă problemele din traficul din Bucureşti

„Dacă vorbim de trafic, haideţi să ne uităm 20 de ani în urmă, ce s-a întâmplat 20 de ani în Bucureşti, care sunt marile investiţii şi cum rezolvă ele problemele. S-a mai pus un pod aici, colo, dar nu s-a rezolvat problema de ansamblu.

Acele soluţii structurale sunt două mari şi una mijlocie. Una este pe partea rutieră să ai mari ieşiri spre şoseaua de centură şi ăsta e un proiect pe care l-am început împreună cu CJ Ilfov şi Ministerul Transporturilor, dar suntem la baza de proiect. Până vom reuşi să avem acele ieşiri pe şoseaua Timişoara, o să dureze trei ani ca să avem obiectul”

„Al doilea e să facem trenul metropolitan. Avem linie de cale ferată. Unele trebuie modernizate. Trebuie să punem staţii pe ele (…) El o să fie folosit de oamenii care locuiesc în Ilfov şi lucrează în Bucureşti”, a explicat edilul Capitalei.

Întrebat în cât timp va deveni proiectul funcţional, primarul general a spus că trenul metropolitan va deveni realitate în 2024.

„Suntem la faza elaborării studiului de oportunitate. E un calcul economic. În funcţie de rezultat, te duci acolo unde ai succes”, a explicat Nicuşor Dan.


Primarul general Nicuşor Dan a anunţat că municipalitatea va relua săptămâna aceasta lucrările ce vizează lărgirea străzii Prelungirea Ghencea la două benzi pe sens. De asemenea, în această iarnă va fi gata tronsonul cuprins între strada Brașov și Râul Doamnei.

Lucrările pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea se vor finaliza în vara anului 2023, a explicat Nicuşor Dan.

„Începem lucrările chiar săptămâna asta, avem și banii, și din momentul acesta o să lucrăm continuu. Avem pe de o parte bani alocați în bugetul nostru, avem bani alocați de Primăria Sectorului 6, cu care am făcut un parteneriat și recent, săptămâna trecută, ne-a fost admis și un împrumut de 35 milioane pentru acest obiectiv de investiții”, a explicat Nicușor Dan, potrivit Hotnews.

Citeşte şi: Lucrările pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea reîncep săptămâna aceasta. Nicuşor Dan anunţă cât va dura calvarul pentru şoferi: „Le vom finaliza în vara lui 2023”

Intens criticat pentru că a abandonat Parcul Cişmigiu în mizerie mai multe luni, primarul general Nicuşor Dan a anunţat abia acum ce planuri are municipalitatea pentru locul care era odinioară o oază de relaxare în mijlocul oraşului.

Citeşte şi: Cu 87 de zile înainte de Crăciun, Nicuşor Dan e preocupat să planteze flori în Parcul Cişmigiu. Primarul general, ironizat de internauţi: „Abia când plantezi panseluțe în mijlocul unui coteț, te poți numi cu adevărat un politician român