Nicuşor Dan a declarat, la Congresul BNS, că România nu îşi permite o aventură în acest moment, nu îşi permite să vorbească de alegeri anticipate şi nici de Călin Georgescu prim-ministru. El a precizat că România nu îşi permite nici să vorbească împotriva investitorilor străini.
„Evident ca ceea ce vrem cu totii sa facem este modelul european, pentru asta România trebuie sa fie congruentă administrativ și social cu UE. O sa va promit ca, daca o sa fiu președinte, voi avea un dialog cu dumneavoastră, dar ca sa avem dialog, trebuie să avem economie. Ceea ce ne deosebeste este aventura.
România nu-și permite o aventură, să vorbească despre alegeri anticipate, despre Călin Georgescu prim-ministru. România nu-și permite să vorbească despre naționalizare, România are nevoie să fie ancorată în economia europeană, în economia globală. Statul român trebuie să sprijine investitorii români, agricultura românească, să facă România competitivă pe piața globală, să stimuleze AI, de exemplu, pentru că acolo va fi bătălia.
Statul român trebuie să sprijine România, să facă România competitivă, să stimuleze inteligența artificială. Este o uriașă corupție în România și asta se dovedește acum.
Este o uriașă corupție în România și votul de duminică o dovedește. E o uriașă evaziune fiscală care afectează capitalul românesc, sunt companii de stat la care managementul este plin de politruci. Se cheltuiește enorm, statul aruncă cu bani și de acolo vine inflația, și de acolo vine factura pentru români. Toate astea se întâmplă și trebuie corectate, dar într-un mod înțelept, nu cum ne arată indicatorii, și bursa, și cursul leului, încrederea investitorilor față de ce poate să fie România peste două săptămâni.
Răspunsul nu trebuie să fie ura, ci justitia care să-i pedepsească pe cei care au gresit. O sa avem alegeri peste 12 zile, trebuie să fie o schimbare înțeleaptă care unește sau care aduce haos”, a spus Nicușor Dan la congres.
După această prezentare, Nicușor Dan a răspuns întrebărilor reprezentanților BNS.
Nu orice se întâmplă e rezultatul unei conspirații. Am avut același efect după alegerile din noiembrie. Ieri am încercat, din poziția mea, să calmez acest fenomen și să dau asigurări de stabilitate. Pe de altă parte, din nou și din nou, dacă ne uităm la oameni care promit că vor face, trebuie să ne uităm la ce au făcut ei. Am luat PMB cu datorie curentă de trei sferturi din venitul anual și am adus-o la un rating cu patru trepte peste cel național.
Am venit primar și aveam vreo 50 de cereri de chemare în judecată pentru accesul la informații publice. Acum nu mai avem niciunul. Cum facem să echilibrăm bugetul, pentru că e nevoie de bani pentru militar.
Sunt patru linii esențiale: combaterea marii evaziuni, absorbția fondurilor, reducerea cheltuielilor statului și controlul companiilor statului.
Industria are potențialul de a produce. Am vizitat șantierul naval din Constanța, avem un potențial pe aeronautic, pe vehicule, pe muniții, pulberi. Într-adevăr, politica de înzestrare a neglijat capacitățile de producție din România.
Dar mai e nevoie de încredere în România. Întrebarea pe care eu o adresez societății este pe care dintre aceste două opțiuni partenerii noștri europeni vor avea încredere în România?
Vreau să dau un singură număr: în patru ani am schimbat 200 de km de conducte față de 120 toți primarii dinaintea mea.
Președintele are la îndemână un instrument foarte puternic: influența sa în justiție, care are capacitatea de a lupta cu corupția. Președintele poate da o viziune de etatizare a investițiilor pentru a fi coerente.