Nicuşor Dan: „E un cerc vicios. Străzile sunt pline de maşini pentru că bucureştenii nu au încredere în transportul public, care nu funcţionează optim pentru că străzile sunt pline de maşini”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susține că numărul locurilor de parcare plătite trebuie să crească de la 10.000, cât este în prezent, la 100.000. De asemenea, primarul a abordat problema traficului rutier din Bucureşti şi prin prisma funcţionării reţelei de transport public.

28 iun. 2022, 22:13
Nicuşor Dan: „E un cerc vicios. Străzile sunt pline de maşini pentru că bucureştenii nu au încredere în transportul public, care nu funcţionează optim pentru că străzile sunt pline de maşini”

Nicuşor Dan spune că Primăria Generală, dar şi locuitorii Bucureştiului, se confruntă cu un cerc vicios în ce priveşte traficul rutier, care provine din faptul că bucureştenii merg foarte mult cu maşina, neavând încredere în eficienţa transportului în comun, iar funcţionarea transportului public este mult îngreunată de numărul mare de maşini, care fac ca deplasarea să fie lentă şi de multe ori impredictibilă.

„E un cerc vicios: Avem străzile pline de mașini pentru că oamenii nu au încredere în transportul public, iar transportul public nu funcționează optim pentru că străzile sunt pline de mașini. Din 1989 până acum s-au cumpărat 17 tramvaie noi, acum am semnat pentru 100 de tramvaie, care costă 200 de milioane de euro, bani pe fonduri europene. În momentul  când taxezi parcarea și oferi condiții în mijlocul de transport, stimulezi oamenii să se urce în mijlocul de transport. Autobuze electrice: până la sfârșitul anului 2023, suntem cu procedura de achiziție deschisă. Până la sfârșitul lui 2023 o sa avem cele 100 de autobuze electrice.”, a spus Nicuşor Dan la TVR.

Citeşte şi: EXCLUSIV George Simion cere demiterea preşedintelui: „Cu voie de la Iohannis, ni se aruncă acum 50 de bani”

Dan a precizat marți că, potrivit legii, pentru a taxa un loc de parcare, acesta trebuie să fie amenajat.

În acest sens, în şedinţa de Consiliu General de miercuri urmează să fie aprobat un proiect prin care vor fi alocate două milioane de lei Companiei Municipale Parking.

„Este nevoie de o decizie politică pentru a taxa parcarea. Ce este în neregulă în momentul de faţă este că faptul că avem aproximativ 10.000 de locuri de parcare plătite în Bucureşti – câteva subterane şi marea lor majoritate supraterane -, dar lângă aceste locuri plătite există locuri de parcare gratuite. Şi atunci, puţini oameni parchează în locurile plătite şi toată lumea se duce pe străduţe şi parchează. Chiar mâine avem o şedinţă de Consiliu General. Aprobăm două milioane de lei pentru studii şi pentru trasarea acestor locuri de parcare, astfel încât să extindem considerabil numărul de locuri de parcare plătite din zona centrală. Trebuie să ajungem de la 10.000 la 100.000 (n.r. de locuri de parcare)”, a declarat Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Domnul Raed Arafat coordonează o zonă care nu are legătură cu sănătatea publică, ci cu gestionarea dezastrelor/Nu candidez la primărie, nu mă pricep la administraţie publică”