Nicuşor Dan: Emiterea OUG care ar interzice aplicaţiile taxi s-ar încadra la abuz în serviciu

Deputatul Nicuşor Dan a criticat miercuri proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la legea taximetriei, care ar interzice aplicaţiile "agregator" prin care bucureştenii pot face comandă la taxi, afirmând că acest lucru s-ar încadra la infracţiunea de abuz în serviciu.

RomaniaTV.net
23 mai 2018, 11:48
Nicuşor Dan: Emiterea OUG care ar interzice aplicaţiile taxi s-ar încadra la abuz în serviciu

Nicuşor Dan a susţinut că a trimis scrisori miniştrilor de resort pentru a avertiza că aceste prevederi încalcă mai multe directive europene.

„Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vrea să modifice legea taximetriei. Este de fapt acelaşi proiect cu care Primăria Capitalei a venit în urmă cu câteva luni şi care, în urma presiunii societăţii, l-a retras. E vorba în esenţă de a interzice aplicaţiile ‘agregator’, adică aplicaţiile pe care bucureştenii le au pe telefoanele mobile şi prin care pot să vadă toţi taximetriştii care sunt în zonă, indiferent de dispeceratele cu care aceştia colaborează. Dacă acest proiect de ordonanţă va trece, ne vom întoarce în situaţia în care dacă vrei să comanzi un taxi va trebui să iei dispeceratele la rând să vezi dacă nu cumva respectivul dispecerat nu are un taximetrist în zona în care te găseşti”, a declarat Nicuşor Dan, la Parlament.

El a spus că este vorba de o presiune a „dispeceratelor clasice de taximetrie”.

„Trebuie să spunem foarte clar: e vorba de o presiune a dispeceratelor clasice de taximetrie, care se simt ameninţate de o tehnologie superioară. E ca şi cum, la apariţia automobilului, federaţia trăsurilor ar fi spus: suntem de acord să intervină şi automobilul pe piaţă cu condiţia să fie tras de doi cai. Aceasta este analogia în care ne găsim”, a arătat Nicuşor Dan.

Deputatul a precizat că a trimis scrisori către toţi miniştrii. „Am trimis o scrisoare oficială către toţi miniştrii care co-semnează sau trebuie să avizeze acest proiect de ordonanţă de urgenţă, ministrul Dezvoltării, ministrul Transporturilor şi preşedintele ANRSC, care întocmesc proiectul de ordonanţă, şi către miniştrii care avizează – Finanţe, Justiţie, Comunicaţii şi Afaceri Interne”, a susţinut el.

Potrivit lui Nicuşor Dan, principala problemă este că „acest proiect de ordonanţă intră în coliziune cu câteva directive europene şi încalcă principiul fundamental al UE al liberei concurenţe”. El a spus că este vorba de o directivă europeană care precizează că pentru orice reglementare a unui serviciu informativ trebuie notificată Comisia Europeană cu trei luni înainte şi de o alta care spune că acest tip de aplicaţii nu trebuie reglementat.

Deputatul a subliniat că o interzicere a aplicaţiilor ‘agregator’ ar aduce atingere principiului concurenţei şi ar avea un impact socio-economic, iar emiterea acestei ordonanţe s-ar încadra la infracţiunea de abuz în serviciu.

„În Bucureşti, aplicaţiile cele mai cunoscute – Star şi Clever – sunt folosite de peste 600 de mii de bucureşteni. În condiţiile în care această ordonanţă de urgenţă ar scoate de pe piaţă nişte societăţi şi ar favoriza alte societăţi comerciale, prejudiciul este de ordinul milioanelor de euro – şi vă spun că firma Clever a fost cumpărată cu 10 milioane de euro de către o firmă germană – emiterea acestei OUG s-ar încadra în infracţiune de abuz în serviciu cu foloase necuvenite pentru altul”, a susţinut Nicuşor Dan.