Nicuşor Dan reacţionează după atacul Gabrielei Firea. „Dă informații false. Nu se pune problema ca bucureştenii să plătească 900 de lei pe gigacalorie”

Nicuşor Dan a venit cu clarificări, miercuri, după ce Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, a acuzat că bucureştenii ar urma să plătească facturi uriaşe la întreţinere, prin creşterea preţului gigacaloriei.

19 ian. 2022, 18:45
Nicuşor Dan reacţionează după atacul Gabrielei Firea. „Dă informații false. Nu se pune problema ca bucureştenii să plătească 900 de lei pe gigacalorie”

Primarul general Nicuşor Dan a dat de înţeles că Gabriela Firea „dă informaţii false”, amintind că în prezent circulă informaţii contradictorii cu privire la preţul gigacaloriei în Bucureşti.

„În primul rând, în contextul acţiunilor guvernului, de sprijin pentru termoficare, am transmis, primarii municipiilor din România prin Asociaţia Municipiilor, o scrisoare către Guvern prin care solicităm ca schema de sprijin să nu discrimineze între cetăţenii racordaţi la centrale individuale şi cetăţenii racordaţi la sisteme centralizate. Aşa este echitabil”, a declarat Nicuşor Dan, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Edilul Capitalei a amintit că au trecut două luni de când a propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare a preţului gigacaloriei de la 164 de lei la 280 de lei.

„USR şi PSD au respins majorarea. Fără un ajutor de la Guvern (sper să existe acest ajutor) subvenţia pe care Primăria ar trebui să o plătească ar fi peste 2 miliarde lei faţă de 1 miliard în 2021. Bucureştiul are nevoie de investiţii, nu putem duce tot bugetul pe subvenţii”, a mai spus Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Gabriela Firea continuă războiul cu Nicuşor Dan: „Nu a mişcat un deget de când a ajuns primar. Bucureştiul riscă să piardă 300 de milioane de euro din bani europeni”

Nicuşor Dan spune care este adevăratul preţ al gigacaloriei în Bucureşti

Mai mult, primarul general o acuză pe Gabriela Firea că răspândeşte informaţii false.

„În primul rând, spune că bucureştenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credinţă, confuzie între preţul total al gigacaloriei, plătit parte de bucureşteni, parte de primărie şi preţul plătit de bucureşteni. Informaţia corectă este că, până la modificarea de către Consiliul General, preţul plătit de bucureşteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scăderii TVA). O spun foarte clar: am solicitat o mărire rezonabilă a preţului gigacaloriei pentru bucureşteni, dar nu se pune problema ca aceştia să plătească 800-900 de lei. În al doilea rând, spune că preţul total este de 980 lei / gigacalorie. Fals, preţul total este de 860 lei / gigacalorie, urmare a scăderii TVA”, a mai spus Nicuşor Dan.

Reacţia lui Nicuşor Dan vine după ce marţi Gabriela Firea a anunţat că preţul pentru termoficarea bucureştenilor s-a dublat.

„Astăzi, deci nu acum ceva timp, ANRE a aprobat tariful local… Tariful total ajunge la aproape 1.000 RON per gigacalorie. Adică 980 RON. Deci ceea ce vă spun sunt lucruri aflate astăzi, foarte grave. Până acum era 490 RON costul per gigacalorie. Încă o dată, 980 crescut de la 490, în condiţiile în care populaţia plătea163 RON, cu subvenţie”, a explicat Gabriela Firea.

Citeşte şi: Gabriela Firea, avertisment în plină criză a energiei. „Preţul pentru încălzirea apartamentelor din Bucureşti s-a dublat”

Potrivit Mediafax, tariful va fi supus dezbaterii în Consiliul Municipal şi, dacă va fi aprobat, următoarele facturi ale bucureştenilor vor fi calculate în funcţie de noile preţuri, a precizat Firea.