Nicuşor Dan: „Sistemul în ceea ce priveşte ATI e la limită. Situaţia e gravă, un om din 300 e purtător”

Nicuşor Dan a făcut declaraţii, în cadrul unui interviu la Realitatea Plus. Primarul ales al Capitalei a subliniat încă odată faptul că nu şi-a preluat încă mandatul. Acesta a vorbit despre proiectele imediate pe care le va implementa pe o perioadă imediată. 

RomaniaTV.net
16 oct. 2020, 17:38
Nicuşor Dan: „Sistemul în ceea ce priveşte ATI e la limită. Situaţia e gravă, un om din 300 e purtător”

„În primul rând e bine să subliniem că nu mi-am preluat mandatul. Probabil într-o săptămână va mai dura. E o problemă gravă. Foarte multă lume ia măsuri împotriva acestui virus. Vreau să spun că foarte multă lume e foarte conştientă. Eu mai merg cu transportul public şi am văzut că 99% poartă mască. Situaţia e gravă, adică un om din 300 cu care ne întâlnim e purtător. Trebuie să respectăm măsurile date de specialişti şi trebuie să colaborăm. Până acum nu a fost o colaborare între Primăria Capitalei şi Ministerul Sănătăţii. Eu sunt un om al dialogului şi îmi doresc să am un dialog.

Am fost la Ministerul Sănătăţii, DSU. Sunt gata să colaborez cu toţi când îmi voi prelua mandatul. Aşa vom putea stăvăli această boală. Avem nevoie de un suport în ceea ce priveşte call-centerul. Trebuie să avem lista cu contacţi a unei persoane infectate, e nevoie de o supraveghere mai mare în spaţiul public unde normele nu sunt aplicate. Tot ce am spus acum e legată de zona de prevenţie. Acum e mai rău ca la început. Sistemul în ceea ce priveşte ATI e la limită”, a zis Nicuşor Dan.

Ce se întâmplă dacă Bucureştiul ajunge cu incidenţa de 3 la mie, în criza sanitară

„Sunt nişte măsuri obligatorii pe care le vom lua când ajunge incidenţa la 3 la mie. Vom avea masca de protecţie în spaţiul liber obligatorie.Nu se pune problema să carantinăm Bucureştiul încă. În rest, trebuie să colaborăm cu Direcţia de Sănătate publică, care în acest moment este motorul pentru a putea să ne ferim de răspândirea bolii.”, a zis Dan.

Măsura imediată luată în privinţa problemei apei calde

„În primă fază, putem pregăti un sistem de avarie. Că avem echipe,detectoare, aparatură şi să anunţăm bucureştenii cât va dura avaria. Vom fi foarte transparenţi. Asta în iarnă. În primăvară vom putea accesa banii europeni, până atunci putem face un sistem de avarie.”, a subliniat primarul ales al Capitalei.

Deşeurile ilegale, pe lista schimbărilor primarului ales

„Bucureştiul are câteva  probleme, gunoiul, locurile de parcare. Va trebui cu autorităţie competente să vedem unde se depozitează gunoi ilegal. Ăsta e un lucru pe care îl putem face foarte repede şi să discutăm cu echipele de salubritate să spălăm foarte repede spaţiile. Nu e o promisiune pe termen scurt, dar vom face într-un timp rezonabil, colectarea selectivă a gunoiului. Se întâmplă în Europa şi în câteva localităţi din România. Vom colecta separat hârtia, plasticul, gunoiul menajar. E o obligaţie pe care România şi a luat-o în faţa UE.”, a conchis Nicuşor Dan.

Reamintim că Nicuşor Dan a anunţat că preluarea mandatului de primar va mai întârzia 7 – 10 zile, deoarece edilul şi consilierii generali trebuie să depună împreună jurământul. Deşi mandatul său a fost validat de către Tribunalul Bucureşti, aceeaşi instanţă a decis că validarea consilierilor este de competenţa Judecătoriei Sector 1, dosarul fiind trimis la instanţa respectivă.

Candidatul dreptei la alegerile locale a câştigat electorat după ce a anunţat că va repara problemele bucureştenilor în ceea ce priveşte apa caldă. Primarul ales al Capitalei a afirmat că în doi ani, acest subiect nu le va mai da bătăi de cap locuitorilor din Capitală.

„Un răspuns definitiv îl vom avea peste câteva luni când vom înțelege care e situația rețelei. În trei ani o să facem 300 de km de rețea. Trebuie să lucrezi în casetă. Scoți bucată cu bucată. Nu trebuie să sapi tot bulevardul. Astea sunt cifrele pe care le confirm. Există și soluții temporare cu niște rășini care acoperă partea interioară. Ele sunt bune pentru conductele care nu sunt extrem de deteriorate. Ca să vedem care e starea rețelei trebuie să mergem cu un scanner. Indicatorul cel mai clar este câți bani investești.

Pentru următorii 3 ani avem 500 de milioane de euro. Pentru perioada următoare vom menține subvenția la apă caldă și căldură. În doi ani nu vor mai fi probleme. Acest răspuns trebuie validat de situaţia de pe teren”, a declarat Nicuşor Dan.