Cum se face profit la mare cu hamsia prăjită. Turiștilor le este vândut, de fapt, un alt pește

Hamsia prăjită este fără nicio urmă de îndoială, una dintre măncărurile preferate ale turiștilor care frecventează litoralul românesc. Totuși, puțini sunt cei care știu că, cel mai probabil, hamsiile pe care le cumpăă nu sunt, de fapt, hamsii.

16 iun. 2022, 15:14
Cum se face profit la mare cu hamsia prăjită. Turiștilor le este vândut, de fapt, un alt pește

Hamsia este un pește slab în grăsimi, la un preț accesibil și poate fi mâncat oriunde, chiar direct pe plajă. Totuși, Protecţia Consumatorilor atrage atenţia asupra faptului că mulţi comercianţi îşi păcălesc clienţii şi vând şprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin, în loc de hamsie.

Cum recunoaștem adevărata hamsie

Matei Datcu, de profesie pescar, spune că hamsia se prinde cel mai bine este primăvara, însă şi la momentul actual se prind cantităţi importante în plasele pescarilor. „Este foarte bună. Este un peşte care trebuie curăţat înainte de a fi gătit deoarece are intestinele amare.”

Citește și: Scandalos! Ce prețuri uriașe sunt la Pescăria lui Matei din Agigea! O ciorbă de perișoare e 30 de lei, iar o portie de icre de știucă de 60 de grame costă 80 de lei. Imagini dureroase din meniu

Pescarii susțin că este foarte important să ne asigurăm, atunci când cumpărăm hamsie, că peștele este proaspăt înainte de a-l prepara. Ochii peştelui trebuie să fie clari şi limpezi, iar branhiile trebuie să aibă culoare roşie, să nu prezinte gelatină pe ele sau să fie compacte.

Totodată, carnea nu trebuie să fie uscată, iar când se apasă cu degetul pe ea, trebuie să revină rapid la forma iniţială.

Ce fel de pește vând comerciații, de fapt, în loc de hamsie

La chioșcuri, de și pe plajă, o porție de hamsie poate fi cumpărată cu 10 lei pentru 100 de grame. În pescăriile din Constanţa, hamsia proaspăt prinsă costă în jur de 12 lei/kilogram, în timp ce la restaurant sau cherhana o porţie de hamsie cu mămăligă şi usturoi costă aproximativ 30 de lei. În spatele prețului mic, se ascunde, de fapt, o mare păcăleală.

În loc să fie serviți cu o porție de hamsie, turiștii primesc șprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin. Acest fapt le măresc veniturile considerabil în fiecare vară.

Munca și cheltuiala sunt mai mici deoarece șprotul se poate prăji cu totul, nefiind necesară curățarea lui. Protecţia Consumatorilor precizeză că cei care vând şprot prăjit în loc de hamsie nu au nicio scuză şi vor fi amendaţi.

„Lumea confundă peştii mici între ei. Şprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi şi să-l prăjeşti, dar hamsia trebuie neapărat curăţată. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult şprot”, menționează Matei Datcu.

Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peşte care poate ajunge la 15-20 de centimetri la maturitate, iar şprotul (Sprattus sprattus) este mai mic, având între 8 şi 15 centimetri la maturitate, potrivit adevărul.ro.

„Hamsia este un peşte mult mai cilindric. Nu se găseşte obişnuit la Marea Neagră şi nu în ultima vremea. Populaţia de şprot din Marea Neagră a crescut foarte mult şi calitatea acesteia este foarte bună. Şprotul este mai sănătos ca hamsia, aceasta din urmă fiind mai grasă, dar oamenii preferă carnea mai grasă deoarece aceasta este mai gustoasă”, explică biologul Adrian Bîlbă, potrivti aceleași surse.

Citește și: Cât costă o porţie de hamsii pe litoralul românesc în această vară. Preţurile au explodat la toate produsele şi serviciile

De obicei, după ce e prinsă, hamsia este curățată de mațe, dată prin făină cu sare și apoi prăjită. Cu toate acestea, Adrian Bîlbă spune că reţeta românească nu este cea mai bună, deoarece uleiul ars sau prăjit are o mulţime de acizi graşi şi alte substanţe toxice care se acumulează. Biologul precizează că cel mai bine ar fi să o gătim la cuptor sau să o marinăm pentru a păstra calităţile nutritive.