Cum se face profit la mare cu hamsia prăjită. Turiștilor le este vândut, de fapt, un alt pește

Hamsia prăjită este fără nicio urmă de îndoială, una dintre măncărurile preferate ale turiștilor care frecventează litoralul românesc. Totuși, puțini sunt cei care știu că, cel mai probabil, hamsiile pe care le cumpăă nu sunt, de fapt, hamsii.
Filip Stan
16 iun. 2022, 15:14
Cum se face profit la mare cu hamsia prăjită. Turiștilor le este vândut, de fapt, un alt pește

Hamsia este un pește slab în grăsimi, la un preț accesibil și poate fi mâncat oriunde, chiar direct pe plajă. Totuși, Protecţia Consumatorilor atrage atenţia asupra faptului că mulţi comercianţi îşi păcălesc clienţii şi vând şprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin, în loc de hamsie.

Cum recunoaștem adevărata hamsie

Matei Datcu, de profesie pescar, spune că hamsia se prinde cel mai bine este primăvara, însă şi la momentul actual se prind cantităţi importante în plasele pescarilor. „Este foarte bună. Este un peşte care trebuie curăţat înainte de a fi gătit deoarece are intestinele amare.”

Citește și: Scandalos! Ce prețuri uriașe sunt la Pescăria lui Matei din Agigea! O ciorbă de perișoare e 30 de lei, iar o portie de icre de știucă de 60 de grame costă 80 de lei. Imagini dureroase din meniu

Pescarii susțin că este foarte important să ne asigurăm, atunci când cumpărăm hamsie, că peștele este proaspăt înainte de a-l prepara. Ochii peştelui trebuie să fie clari şi limpezi, iar branhiile trebuie să aibă culoare roşie, să nu prezinte gelatină pe ele sau să fie compacte.

Totodată, carnea nu trebuie să fie uscată, iar când se apasă cu degetul pe ea, trebuie să revină rapid la forma iniţială.

Ce fel de pește vând comerciații, de fapt, în loc de hamsie

La chioșcuri, de și pe plajă, o porție de hamsie poate fi cumpărată cu 10 lei pentru 100 de grame. În pescăriile din Constanţa, hamsia proaspăt prinsă costă în jur de 12 lei/kilogram, în timp ce la restaurant sau cherhana o porţie de hamsie cu mămăligă şi usturoi costă aproximativ 30 de lei. În spatele prețului mic, se ascunde, de fapt, o mare păcăleală.

În loc să fie serviți cu o porție de hamsie, turiștii primesc șprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin. Acest fapt le măresc veniturile considerabil în fiecare vară.

Munca și cheltuiala sunt mai mici deoarece șprotul se poate prăji cu totul, nefiind necesară curățarea lui. Protecţia Consumatorilor precizeză că cei care vând şprot prăjit în loc de hamsie nu au nicio scuză şi vor fi amendaţi.

„Lumea confundă peştii mici între ei. Şprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi şi să-l prăjeşti, dar hamsia trebuie neapărat curăţată. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult şprot”, menționează Matei Datcu.

Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peşte care poate ajunge la 15-20 de centimetri la maturitate, iar şprotul (Sprattus sprattus) este mai mic, având între 8 şi 15 centimetri la maturitate, potrivit adevărul.ro.

„Hamsia este un peşte mult mai cilindric. Nu se găseşte obişnuit la Marea Neagră şi nu în ultima vremea. Populaţia de şprot din Marea Neagră a crescut foarte mult şi calitatea acesteia este foarte bună. Şprotul este mai sănătos ca hamsia, aceasta din urmă fiind mai grasă, dar oamenii preferă carnea mai grasă deoarece aceasta este mai gustoasă”, explică biologul Adrian Bîlbă, potrivti aceleași surse.

Citește și: Cât costă o porţie de hamsii pe litoralul românesc în această vară. Preţurile au explodat la toate produsele şi serviciile

De obicei, după ce e prinsă, hamsia este curățată de mațe, dată prin făină cu sare și apoi prăjită. Cu toate acestea, Adrian Bîlbă spune că reţeta românească nu este cea mai bună, deoarece uleiul ars sau prăjit are o mulţime de acizi graşi şi alte substanţe toxice care se acumulează. Biologul precizează că cel mai bine ar fi să o gătim la cuptor sau să o marinăm pentru a păstra calităţile nutritive.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Val de foc peste România. Cod Roșu extins
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Cât a plătit un turist pentru o călătorie doar dus cu telegondola din Mamaia. S-a întors pe jos
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african