NINGE la munte. Se intervine pe mai multe drumuri din cauza zăpezii căzute în ultimele ore VIDEO

Şapte utilaje acţionează, joi, pe DN 67C Novaci-Rânca în urma ninsorii căzute, au informat reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) Târgu-Jiu. Strat gros de zăpadă s-a depus şi în Hunedoara. Imagini de poveste au fost înregistrate în Staţiunea Straja. Meteorologii anunţă vreme general închisă vineri și sâmbătă, când local se vor semnala precipitații mixte, ninsori la peste 1800 m, precum și cursul nopților. Luni vremea se va încălzi, favorizând topirea zăpezii în întreaga zonă montană, precum și posibilitatea apariției unor avalanșe și curgeri de topire în zonele înalte din Carpații Meridionali.

12 dec. 2019, 11:33

A nins în ultimele ore în nordul judeţului Gorj, iar drumarii au intervenit cu patru utilaje cu lamă şi răspânditor, două încărcătoare frontale şi o autofreză pe DN67C, drumul care duce spre staţiunea Rânca. 

Citeşte şi A venit iarna pe Transalpina: strat de omăt consistent, utilaje scoase la dezăpezit. Traficul, blocat de turmele de oi

Vă reamintim că Transalpina a fost închisă între Rânca şi Obârşia Lotrului încă din data de 29 octombrie pentru toate categoriile de autovehicule.

Strat nou de zăpadă s-a depus şi în Hunedoara. În staţiunea Straja ninsoarea a acoperit drumurile şi casele. 

 

Lucrătorii Secţiei de Drumuri Naţionale din Vâlcea au intervenit joi cu şapte utilaje pentru deszăpezirea Drumului Naţional 7A, pe sectorul cuprins între comuna Voineasa şi limita cu judeţul Hunedoara. Potrivit directorului SDN Vâlcea, Lăcrămioara State, citat de Agerpres, stratul de zăpadă de pe carosabil măsoară circa 2 centimetri, intervenţia drumarilor fiind îngreunată şi de traficul auto foarte redus din zonă care face inutilă răspândirea de material antiderapant.

La această oră este în vigoare o atenţionare Cod galben de viscol pentru zona montană înaltă din 12 judeţe, valabilă până sâmbătă dimineaţă. Se aşteaptă să se depună strat consistent de zăpadă în zonele montane înalte din judeţele Covasna, Prahova, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Joi, stratul de zăpadă din zona montană măsura 42 cm la Bâlea-Lac, 17 cm la Țarcu, 15 cm la Vf. Omu, 14 cm la Călimani, 10 cm la Stâna de Vale și Bucin, iar la restul stațiilor acesta este sub 10 cm. Sub 1500 m în Carpații Meridionali și în grupa sudică a Orientalilor, stratul de zăpadă este topit în mare parte.

Prognoza meteo pentru intervalul 13 – 15 decembrie

Vremea va fi în general închisă vineri și sâmbătă, când local se vor semnala precipitații mixte, ninsori la peste 1800 m, precum și cursul nopților. Vântul va sufla slab și moderat, din sector sud-vestic, apoi vestic, cu rafale ce vor atinge și depăși 70-90 km/h pe creste, viscolind sau spulberând zăpada, în special în Carpații Meridionali și Orientali. La peste
1800 m temperaturile maxime se vor situa în general între -5 și 0 grade, iar cele minime în general între -9 și -4 grade.
Peste stratul de zăpadă existent, mai însemnat la peste 1800 m în Carpații Meridionali, se vor mai depune circa 20 cm de zăpadă proaspătă, iar în zonele adăpostite, stratul poate avea dimensiuni mai mari. Doar în condiții de supraîncărcări mari se pot declanșa izolat avalanșe de mici dimensiuni, prin dislocarea stratului nou depus.
Luni vremea se va încălzi, temperaturile din cursul zilei vor fi pozitive, de 1 la 5 grade la altitudini mai mari de 1800 m și 5 la 9 grade la altitudini mai mici, favorizând topirea zăpezii în întreaga zonă montană, precum și posibilitatea apariției unor avalanșe și curgeri de topire în zonele înalte din Carpații Meridionali.