Ninsoare și viscol pe Transalpina și Transfăgărășan. Drumarii intervin VIDEO

Alerte de fenomene meteo severe. Mai multe județe se află sub avertizare cod galben și portocaliu de precipitații abundente și intensificări ale vântului. În schimb, la munte, vremea s-a răcit brusc și a nins. La cota 2000, pe Transfăgărășan, stratul de zăpadă măsoară 35 de cm, iar la Rânca este viscol. 

11 ian. 2023, 11:23
Ninsoare și viscol pe Transalpina și Transfăgărășan. Drumarii intervin VIDEO

Ninsoare abundentă și viscol la Rânca, pe Transalpina. Drumurile sunt acoperite de zăpadă și se circulă cu dificultate.

”Utilajele de deszăpezire ale DRDP București au patrulat și au acționat preventiv în cursul nopții pe toate sectoarele de drum și autostrăzi din administrare.

La această oră, pe drumurile din administrare, se circulă în condițiile unui carosabil curat și umed, făcând excepție DN 7C – Transfăgarașan unde se intervine cu autoutilaje cu lamă și material antiderapant”, a transmis CNAIR.

De asemenea, 26 de autoutilaje au acționat azi noapte pe drumurile naționale din județul Caraș-Severin pe DN 58, DN 58B, DN 68, DN 57B, DN 6 și DN 57. Au fost răspândite aproape 90 de tone de material antiderapant. Carosabilul este umed în toată zona de vest.

 

Ninge în continuare pe DN 67C, drumarii intervin cu utilajele pentru a pastra carosabilul practicabil în condiții de siguranță. Rugăm participanții la trafic să își echipeze autoturismele pentru iarnă dacă doresc să circule pe drumurile unde se înregistrează căderi de zăpadă”, a transmis CNAIR.

Alertă meteo COD PORTOCALIU. Vor fi ploi abundente și ninsori. La munte se va depune strat consistent de zăpadă

Meteorologii ANM anunță ploi moderate cantitativ, polei, intensificări ale vântului în intervalul 10 ianuarie, ora 10 – 12 ianuarie, ora 10.

”În intervalul menționat vor fi precipitații moderate cantitativ, la început în vestul, centrul și sudul teritoriului, apoi și în celelalte zone, iar din noaptea de miercuri spre joi, aria acestora va fi în restrângere spre regiunile estice și sud-estice. Local se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 30 l/mp. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief, mixte în Carpații Occidentali, estul Transilvaniei și Moldova și predominant ninsori în restul zonei montane, unde se va depune strat de zăpadă. Izolat vor fi depuneri de polei. Local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h”, a anunțat ANM.

A fost emisă avertizare COD GALBEN pentru intervalul 10 ianuarie, ora 16 – 11 ianuarie, ora 22 de precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului la munte.

”În intervalul menționat în nordul Olteniei, local în Muntenia, precum și în sud-vestul Moldovei, va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă, prin acumulare pe tot parcursul intervalului, vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali, la altitudini în general de peste 1000 m, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări în zona înaltă, cu precădere în noaptea de marți spre miercuri, cu rafale de peste 70…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității”, a mai anunțat ANM.

Alertă meteo COD PORTOCALIU. Vor fi ploi abundente și ninsori. La munte se va depune strat consisten de zăpadă

De asemenea, a fost emisă avertizare COD PORTOCALIU de precipitații abundente în perioada 10 ianuarie, ora 18 – 11 ianuarie, ora 22.

”În județele Prahova, Buzău, Vrancea și în zona montană din județul Dâmbovița vor fi precipitații abundente, iar prin acumulare, pe tot parcursul intervalului, se vor înregistra cantități de precipitații în general de peste 50…60 l/mp.

Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief și ninsoare la altitudini în general de peste 1000 m, unde local se va depune strat consistent de zăpadă”, a anunțat ANM.