Niţu: Justiţia din România, mai ales CSM, a demonstrat maturitate şi capacitate de a se autoguverna

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, luni, că justiţia din România, în special prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, a demonstrat maturitate şi capacitate de a se autoguverna, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mai 2014, 09:37
Niţu: Justiţia din România, mai ales CSM, a demonstrat maturitate şi capacitate de a se autoguverna

‘La 10 ani de la adoptarea celor trei legi care au permis o profundă reformă a sistemului judiciar, cred că putem afirma că justiţia din România – în special prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, folosindu-se de prerogative – a demonstrat maturitate şi capacitate de a se autoguverna’, a afirmat Niţu la Conferinţa Autorităţilor Judiciare din Regiunea Balcanilor, organizată sub auspiciile preşedinţiei române în exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.

Şeful Ministerul Public a precizat că România şi-a propus ca obiectiv creşterea profilului Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), dar şi o creştere a influenţei sale la nivel regional prin promovarea unor iniţiative/proiecte regionale şi prin furnizarea de expertiză în plan bilateral.

El a menţionat că în acest an se împlinesc 10 ani de când România a adoptat Legea 317/2004 privind CSM, act normativ care i-a conferit rolul de garant al independenţei justiţiei.

‘Organismul astfel creat, precum şi mecanismul de control – fără ingerinţe exterioare sistemului judiciar – au avut asigurate din start pârghiile necesare pentru a-şi îndeplini rolul de garant al independenţei justiţiei. În ultimii ani, CSM şi-a dezvoltat latura proactivă, devenind nu numai un real garant al independenţei justiţiei, ci şi o instituţie esenţială pentru întărirea statului de drept.

Procurorul general a subliniat că, în ultimii zece ani, CSM a preluat cele mai multe atribuţii executive referitoare la justiţie, în principal cele care erau exercitate de către Ministerul Justiţiei.

La final, el şi-a exprimat speranţa că discuţiile conferinţei se vor dovedi extrem de utile pentru conturarea unor concluzii pertinente referitoare la modalităţile prin care consiliile judiciare pot contribui la întărirea sistemului judiciar şi a statului de drept.