Nivelul FOAMETEI, în scădere. Vezi câţi oameni suferă de foame şi care este cea mai afectată zonă

Unul din opt locuitori ai planetei suferă de subnutriţie cronică, au anunţat marţi mai multe agenţii specializate ale Naţiunilor Unite într-un raport comun, avertizându-i pe liderii mondiali că anumite regiuni nu vor reuşi să reducă la jumătate numărul persoanelor afectate de foamete până în 2015, în conformitate cu obiectivele milenare ale ONU.

RomaniaTV.net
01 oct. 2013, 09:35
Nivelul FOAMETEI, în scădere. Vezi câţi oameni suferă de foame şi care este cea mai afectată zonă

În cel mai recent raport al lor cu privire la securitatea alimentară, Food and Agriculture Organisation (FAO), World Food Programme (WFP) şi International Fund for Agricultural Development (IFAD) estimează că 842 de milioane de persoane sufereau de înfometare cronică în perioada 2011-2013, reprezentând 12 la sută din populaţia mondială.

Noile cifre sunt mai mici decât estimările de 868 de milioane în perioada 2010-2012 şi 1,02 miliarde în 2009, dar raportul arată că progresele în vederea atingerii Obiectivului de Dezvoltare Milenară referitor la înjumătăţirea prevalenţei foamei în lume până în 2015 sunt neuniforme şi că multe ţări au şanse mici să atingă acest obiectiv stabilit de Naţiunile Unite în 2000.

De asemenea, raportul subliniază faptul că progresele cele mai mici s-au înregistrat în ţările marcate de conflicte. „Ţările înconjurate de uscat se confruntă cu provocări perene în accesarea pieţelor mondiale, în timp ce ţările cu infrastructuri deficitare şi instituţii slabe au alte constrângeri”, se mai arată în raport

FAO, WFT şi IFAD definesc subnutriţia, sau foamea, în raportul „State of Food Insecurity in the World 2013” ca fiind lipsa de mâncare suficientă pentru ca oamenii să-şi asigure o viaţă activă şi sănătoasă şi neputinţa de a-şi asigura necesarul zilnic de energie din alimentaţie. Politici menite să sporească productivitatea agricolă şi disponibilitatea hranei sunt cruciale pentru reducerea foamei, mai ales în locurile unde sărăcia este răspândită, subliniază agenţiile ONU, notând că Africa rămâne regiunea cu cea mai importantă prevalenţă a subnutriţiei.