Noaptea Muzeelor: Fosila unui dinozaur uriaş va fi expusă, în premieră, la Deva

Un os omoplat ce provine de la o specie de dinozaur uriaş, ce a trăit în urmă cu 65 de milioane de ani, în zona oraşului Haţeg, reprezintă una dintre "piesele de rezistenţă" ce vor fi expuse sâmbătă, 18 mai, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, cu ocazia Nopţii Muzeelor.

RomaniaTV.net
15 mai 2013, 13:50
Noaptea Muzeelor: Fosila unui dinozaur uriaş va fi expusă, în premieră, la Deva

Fosila a intrat recent în patrimoniul muzeului din Deva, specialiştii apreciind că dinozaurul de la care provine măsura aproape 20 de metri lungime şi cântărea 15 tone.

Osul omoplat a fost descoperit de geologul Mihai Dumbravă, din scheletul original al dinozaurului păstrându-se doar jumătate, ca urmare a modului în care a rămas îngropat în pământ.

„Această nouă specie face parte din grupul dinozaurilor sauropozi, adică a celor mai mari dinozauri, care ajungeau şi la 100 de tone greutate şi o lungime de 40 m. Rezultatele preliminare arată că acesta ar fi cel mai mare dinozaur descoperit până acum în Cretacicul European şi că a trăit la sfârşitul erei Mezozoice, în perioada Cretacică, într-o vârstă geologică denumită Maastrichtian, pe Insula Haţeg”, a explicat managerul muzeului, Liliana Ţolaş.

Rămăşiţele Insulei Haţeg pot fi văzute şi astăzi ca depozite de argile roşii, pretutindeni în zona Ţării Haţegului.

‘Noaptea muzeelor’ va include şi alte manifestări în Palatul Magna Curia, spaţiul expoziţional principal al MCDR Deva. Publicul va putea vedea trei expoziţii: de artă, de arheologie şi una de minerale şi păsări, dar va fi cooptat sa participe la mai multe evenimente interactive.

Vor fi organizate o paradă a costumelor medievale, cu domniţe şi nobili care vor prezenta dansuri din perioada Evului Mediu şi Renaştere, vor fi reconstituite lupte între cavaleri. Cei mai curajoşi vor putea lua parte la concursurile de alergat în saci, tir cu arcul sau vor fi provocaţi să ducă un ou crud pe o lingură din lemn.

În paralel, vor avea loc ateliere meşteşugăreşti, cu ţesături şi obiecte din lemn sau ceramică. Nu vor lipsi demonstraţiile despre cum se poate pregăti o masă tradiţională la ceaun sau proţap.

Evenimentul va fi completat cu numere de iluzionism, concerte de muzică susţinute de formaţiile ‘Foc viu’ şi ‘Tempo’, precum şi cu un spectacol pirotehnic susţinut de formaţia ‘Strop de foc’.

Manifestările vor începe la ora 16,00 şi vor continua pe tot parcursul nopţii de sâmbătă, muzeul fiind deschis până duminică dimineaţa, la ora 6,00.