NOBEL 2013. Premiul pentru Economie, atribuit americanilor Eugene Fama, Lars Peters Hanson şi Robert Shiller

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2013 a fost atribuit profesorilor americani Eugene Fama, Lars Peters Hanson şi Robert Shiller, pentru lucrările lor în domeniul analizei preţurilor pe pieţele financiare, a anunţat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.

RomaniaTV.net
14 oct. 2013, 11:30
NOBEL 2013. Premiul pentru Economie, atribuit americanilor Eugene Fama, Lars Peters Hanson şi Robert Shiller

Odată cu atribuirea premiului pentru Economie se încheie sezonul 2013 al Premiilor Nobel.

Eugene F. Fama şi Lars Peter Hansen, ambii profesori la Universitatea din Chicago, alături de Robert J. Shiller, profesor la Universitatea Yale, au fost recompensaţi cu „Premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel”, după cum este numele oficial al premiului, şi 1,2 milioane de dolari pentru „analizele lor empirice asupra preţurilor activelor”.

„Nu existe metode de a prezice preţul acţiunilor şi obligaţiunilor în următoarele zile sau săptămâni. Dar este foarte posibil să prevezi cursul general al acestor preţuri pe perioade îndelungate de timp, cum ar fi trei până la cinci ani. Aceste cercetări au fost făcute şi analizate de laureaţii de anul acesta„, se arată în comunicatul Comitetului Nobel.

„Evoluţia preţurilor activelor este extrem de importantă în adoptarea deciziilor referitoare la economii, cumpărarea de locuinţe şi politica economică naţională. O evaluare greşită a activelor poate contribui la crizele financiare şi, aşa cum a arătat recenta recesiune globală, astfel de crize pot afecta întreaga economie”, a adăugat Comitetul Nobel.

Anul trecut, Premiul Nobelul pentru Economie a fost primit tot de doi cercetători americani: Alvin Roth şi Lloyd Shapley pentru teoria alocărilor stabile şi designul pieţei. De altfel, economiştii americani sunt mari câştigători ai Premiilor Nobel pentru Economie. În ultimii zece ani, 17 laureaţi din 20 au fost americani.

Premiul Nobel pentru economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.