Noi achiziţii în lupta cu COVID-19. Trei milioane de teste rapide, 50 de milioane de măşti şi 10 milioane de seringi pentru vaccinare

Șeful DSU a anunțat că a fost aprobată o Ordonanță de Urgență privind stocurile strategice, urmând să fie achiziționare, prin ONAC și IGSU, 1.500 de ventiliatoare pentru ventilație non-ivazivă, 50 de milioane de măști chirurgicale și 10 milioane de seringi.

RomaniaTV.net
06 nov. 2020, 10:32
Noi achiziţii în lupta cu COVID-19. Trei milioane de teste rapide, 50 de milioane de măşti şi 10 milioane de seringi pentru vaccinare
Prin urmare, vor fi achiziționate 1.500 de ventilatoare pentru ventilație non-ivazivă, 1.000 de sisteme de livrare oxigenoterapie în flux mare, concentratoare de oxiven, care permit creșterea capacității de oxigen în spitale ( 3.000 de concentratoare individuale și 50 de mare capacitate), 500 de analizoare portabile pentru gaze sanguine și electroliți, 500 de aspiratoare portabile de secreții, 3 milioane de teste rapide antigen, 50 de milioane de măști chirurgicale și 10 milioane de seringi pentru campania de vaccinare.
 
 
”Ieri s-a aprobat OUG privind stocurile strategice, modificarea anexei lor şi a echipamentelor care se achiziţionează prin ONAC şi prin IGSU. S-au adăugat ventilatoare pentru ventilaţie non-invazivă. Ce înseamnă asta? Avem la acest moment ventilatoare care pot face ventilaţie invazivă şi unele cu mască pentru ventilaţie neinvazivă. Vorbim de 1.500 de bucăţi. Sisteme de livrare oxigen terapie în flux mare 1.000 bucăţi. Concentratoare de oxigen fie prin achiziţii de concentratoare individuale sau unele mai mari care să asigure oxigenul pentru mai mulţi oameni. Vorbim de 3.000 de concentratoare de oxigen individuale şi 50 de bucăţi concentratoare oxigen mari”, a anunţat Raed Arafat.
 
El a adăugat că vor mai fi achiziţionate aspiratoare portabile de secreţie  – 500 bucăţi., teste rapide antigen – 3.000.000 bucăţi de teste, măşti chirurgicale – 50 milioane de bucăţi, seringi 10 milioane bucăţi.
”Motivaţia e pregătirea pentru campania de vaccinare, oricând ea va fi. Atunci o cantitate de seringi va trebui să fie disponibilă pentru că posibil să vină vaccinurile cu multidoze şi aşa ne pregătim ca să nu ne ne confruntăm cu lipsuri de stoc. Total sumă preconizată e de 67 milioane euro, dar bineînţeles e doar o estimare şi urmează să vedem care vor fi preţurile în urma negocierilor”, a afirmat Arafat.