Noi beneficii pentru angajaţi, 33% din salariul de bază! Alternativa la tichetele de masă care este prevăzută de Codul Muncii

Valoarea maximă a unui tichet de masă urmează să crească la 35 de lei, de la 1 august 2023, și apoi la 40 de lei, de la 1 ianuarie 2024, dar există şi alte beneficii.

17 aug. 2023, 09:48
Noi beneficii pentru angajaţi, 33% din salariul de bază! Alternativa la tichetele de masă care este prevăzută de Codul Muncii

Există noi beneficii pentru angajați despre care nu foartă multă lume știe. Asigurarea mâncării la locul de muncă pentru salariați, fără a datora taxe salariale, este un beneficiu introdus în 2023 ca o alternativă la tichetele de masa, potrivit Codului fiscal.

Potrivit Codul fiscal, începând din ianuarie 2023, „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (…), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi” este scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.

Angajări 2023. Postul plătit cu 2300 de euro, abonament la clinică privată, tichete de masă şi bonusuri de performanţă

Noi beneficii pentru angajați. Acesta trebuie trecut în contractul de muncă
Valoarea maximă a unui tichet de masă urmează să crească la 35 de lei, de la 1 august 2023, și apoi la 40 de lei, de la 1 ianuarie 2024.

Prin urmare, de la aceleași date crește și suma netaxabilă zilnică ce poate fi alocată unui salariat pentru hrana asigurată la muncă.

Totuși, e important de subliniat, potrivit Avocatnet.ro, că asigurarea hranei la locul de muncă este netaxabilă în anumite condiții prevăzute de Cod:

  • acest beneficiu trebuie să fie trecut în regulamentul intern sau în contractul de muncă;
    beneficiul nu se poate cumula cu tichetele de masă – angajatorii pot fie să acorde tichete de masă, fie să asigure hrana la muncă;
    pentru acordarea beneficiului, nu se iau în calcul zilele în care salariații desfășoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, zilele în care aceștia se află în concediu de odihnă sau medical și zilele de delegare;
    la acest beneficiu se încadrează numai hrana care este preparată în unități proprii ale angajatorului sau care este achiziționată de la unități specializate (sunt excluse soluțiile „creative” precum decontarea de către angajator a mâncării cumpărate de salariați pe cont propriu).

ANGAJĂRI 2023. Se oferă pe loc 3.000 de euro net pe lună, plus program flexibil, tichete de masă şi pensie privatăExistă și un plafon lunar

Specialiștii recomandă angajatorilor să păstreze o documentație adecvată, pentru a evita problemele în cadrul controalelor fiscale.

Beneficiul nou este prins în lista celor pentru care Guvernul a stabilit, ca cerință de netaxare, și un plafon lunar total maxim de 33% din salariul de bază.

Cu alte cuvinte, tratamentul fiscal favorabil se acordă doar dacă beneficiile acordate de angajator (dacă sunt trecute pe lista specială) totalizează maximum 33% din salariul de bază al angajatului vizat.