Noi companii se retrag din Rusia pe fondul războiului din Ucraina. Apple sistează vânzările către Rusia

Compania americană Apple a anunţat că sistează vânzările produselor sale către Rusia, ca măsură punitivă după invazia Ucrainei. De asemenea, gigantul petrolier ExxonMobil se retrage din Rusia.

02 mart. 2022, 09:40
Noi companii se retrag din Rusia pe fondul războiului din Ucraina. Apple sistează vânzările către Rusia

Apple sistează vânzările de produse către Rusia în urma războiului din Ucraina

, afirmând că firma este „alături de toţi oamenii care suferă din cauza violenţelor”, scrie Bloomberg.

Apple, producătorul iPhone, a transmis că a luat o serie de măsuri ca răspuns la invazie, inclusiv întreruperea vânzărilor de produse în Rusia.

„Săptămâna trecută, am oprit toate exporturile în canalul nostru de vânzări din această ţară. Apple Pay şi alte servicii au fost limitate”, a transmis Apple.

„Susţinem eforturile umanitare, oferim ajutor pentru criza refugiaţilor în desfăşurare şi facem tot ce putem pentru a ne sprijini echipele din regiune”, a mai transmis Apple.

Citeşte şi: Raiffeisen Bank ar putea ieşi de piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei

De asemenea, gigantul petrolier american ExxonMobil a anunţat marţi că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia şi nu va mai investi în ţară, potrivit AFP. Compania are în prezent birouri la Moscova şi Sankt Petersburg şi are aproximativ de 1.000 de angajaţi.

ExxonMobil gestionează din 1995 proiectul Sakhalin-1, situat în extremitatea de est a ţării, în nordul Japoniei, şi deţine 30% din active.

ExxonMobil a subliniat că retragerea sa din ţară nu va fi imediată.

“Ca răspuns la evenimentele recente, începem procesul de închidere a operaţiunilor şi luăm măsuri pentru a ieşi treptat” din acest proiect petrolier, a transmis compania americană.

Proiectul Sakhalin-1 este singurul proiect major la care ExxonMobil mai era prezent în Rusia, grupul retrăgându-se din două asociaţii mixte după impunerea unor sancţiuni anterioare împotriva Rusiei după invadarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Citeşte şi: Premierul Poloniei: „Situaţia din Ucraina este o ameninţare existenţială pentru pacea din Europa”

Premierul rus Mikhail Mishustin a anunţat marţi că Moscova va interzice, temporar, investitorilor străini să îşi vândă activele ruseşti.

Mishustin a spus că sancțiunile impuse Rusiei îi fac pe investitorii străini să decidă nu din motive economice, ci din cauza „presiunii politice”, au informat marți agențiile de presă de stat ruse TASS și RIA, citate de CNN.

„Pentru a permite întreprinderilor să ia decizii în cunoștință de cauză, a fost pregătit un proiect de decret prezidențial pentru a introduce restricții temporare privind ieșirea din activele rusești”, a spus el. „Ne așteptăm ca cei care au investit în țara noastră să poată continua să lucreze aici.”

„Sunt sigur că presiunea sancțiunilor se va diminua în cele din urmă, iar cei care nu își vor restrânge proiectele în țara noastră, cedând în fața lozincilor politicienilor străini, vor câștiga”, a spus premierul rus.

Mishustin a spus că vor avea loc întâlniri zilnice pentru a încerca să abordeze impactul economic al sancțiunilor.

„Este important să monitorizăm situația actuală în timp real și să elaborăm prompt toate măsurile necesare”, a spus el.