Raiffeisen Bank ar putea ieşi de piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei. Kremlinul anunţă restricţii financiare pentru firmele străine pe fondul sancţiunilor impuse de UE şi SUA

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) analizează o posibilă ieşire de pe piaţa din Rusia, o decizie care ar face din RBI prima bancă europeană care ar pleca din Rusia după invadarea Ucrainei, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

01 mart. 2022, 15:34
Raiffeisen Bank ar putea ieşi de piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei. Kremlinul anunţă restricţii financiare pentru firmele străine pe fondul sancţiunilor impuse de UE şi SUA

O decizie a Raiffeisen Bank International (RBI), una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est, de a ieşi atât de pe piaţa din Rusia cât şi de pe piaţa din Ucraina, nu este iminentă, dar ar putea fi declanşată dacă subsidiarele RBI din cele două ţări vor avea nevoie de noi lichidităţi sau capital, a declarat o sursă citată de Reuters.

Raiffeisen este prezentă pe piaţa din Rusia încă de la colapsul URSS şi anul trecut subsidiara sa rusească a contribuit cu aproape o treime la profitul net de 1,5 miliarde de euro realizat de grupul austriac. Divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International este a 10 cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 11,96 miliarde de euro.

Citeşte şi: Război în Ucraina. „Rusia îşi va continua ofensiva până când îşi va atinge obiectivele”. Şoigu cere depunerea armelor

Planurile de rezervă arată că unele companii străine cu operaţiuni în Rusia se grăbesc să se adapteze la sancţiunile severe impuse Moscovei de către statele occidentale şi de turbulenţele care au început să se manifeste pe pieţele ruseşti. De exemplu, companiile energetice BP şi Shell se numără printre cele care vor să îşi reducă legăturile cu Rusia.

O a doua sursă citată de Reuters susţine că RBI ar putea pleca din Rusia şi Ucraina prin transferul proprietăţii asupra subsidiarelor către o altă entitate, dar nu a oferit alte detalii. De asemenea, o altă opţiune ar fi o suspendare temporară a activităţii, a dezvăluit sursa.

Citeşte şi: Stoltenberg anunţă că va fi apărat fiecare cm de teritoriu: „Pentru prima oară în istorie, desfășurăm Forța de Reacție a NATO”

În paralel, premierul rus Mikhail Mishustin a anunţat marţi că Moscova va interzice, temporar, investitorilor străini să îşi vândă activele ruseşti.

Mishustin a spus că sancțiunile impuse Rusiei îi fac pe investitorii străini să decidă nu din motive economice, ci din cauza „presiunii politice”, au informat marți agențiile de presă de stat ruse TASS și RIA, citate de CNN.

„Pentru a permite întreprinderilor să ia decizii în cunoștință de cauză, a fost pregătit un proiect de decret prezidențial pentru a introduce restricții temporare privind ieșirea din activele rusești”, a spus el. „Ne așteptăm ca cei care au investit în țara noastră să poată continua să lucreze aici.”

„Sunt sigur că presiunea sancțiunilor se va diminua în cele din urmă, iar cei care nu își vor restrânge proiectele în țara noastră, cedând în fața lozincilor politicienilor străini, vor câștiga”, a spus premierul rus.

Mishustin a spus că vor avea loc întâlniri zilnice pentru a încerca să abordeze impactul economic al sancțiunilor.

„Este important să monitorizăm situația actuală în timp real și să elaborăm prompt toate măsurile necesare”, a spus el.