Noi detalii despre accidentul aviatic de la Tuzla. Ce au descoperit anchetatorii la locul prăbuşirii avionului

Apar primele indicii referitoare la prăbușirea avionului de la Tuzla. Anchetatorii au descoperit că trenul de aterizare al avionului nu a fost coborât. Deocamdată nu se știe dacă avionul s-a prăbușit din cauza unei defecțiuni sau a unei erori de pilotaj. Pilotul a mai fost implicat într-un incident aviatic în urmă cu 14 ani. Atunci a redresat avionul în ultima clipă și a scăpat ca prin minune de la moarte. 

RomaniaTV.net
22 feb. 2019, 09:34
Noi detalii despre accidentul aviatic de la Tuzla. Ce au descoperit anchetatorii la locul prăbuşirii avionului

Un avion de tip Diamond 42, având la bord două persoane, s-a prăbuşit joi, în jurul orei 16.00, în apropierea aerodromului din Tuzla. Aeronava efectua un zbor de instruire.

În urma accidentului aviatic, copilotul a decedat. Instructorul de zbor a suferit un traumatism cranian, un traumatism abdominal, numeroase fracturi, dar şi o ruptură de aortă, el fiind operat de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Conducerea unităţii medicale spune că evoluţia stării de sănătate a bărbatului este favorabilă, iar rănile pe care le mai are, numeroase fracturi, nu îi pun în pericol viaţa.

„La ora 16.50 pacientul a ajuns cu elicopterul SMURD în UPU – camera de resuscitare. A fost preluat de echipa de gardă. Din acel moment au început investigaţiile, pe lângă tratamentul de stabilizare. Computer-tomograful ne-a pus în evidenţă prezenţa unui hematom periaortic, cu hemopericard, fracturi costale pe stânga, hemotorax bilateral minim pe ambele părţi. De asemenea, avea contuzii faciale, fractură piramidă nazală, maxilar şi scapulă dreaptă. Pe acel hematom s-a ridicat suspiciunea de fractură de aortă, zona istmică, dar echipa de gardă a putut interveni în scurt timp, la o oră şi jumătate era deja în blocul operator”, a afirmat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Marius Militaru, a explicat că intevenţia medicală pe care a efectuat-o i-a salvat viaţa pacientului.

„Am primit un pacient politraumatizat prin accident de avion, cu suspiciunea de ruptură de aortă. L-am primit direct în sala de operaţie, l-am deschis prin toracotomie, asta era leziunea care îi cauza moartea în câteva minute dacă nu interveneam, se produce prin decelerare bruscă la accidente de maşină sau foarte rar de avion. 80 la sută mor pe loc la locul impactului. Am găsit o aortă cvasi-complet ruptă, am reuşit să o clampez şi să-i pun o bucată de proteză. Funcţionează tot. Acum este la Reanimare, încă intubat dar este conştient, mişcă mâini, picioare. Vom vedea evoluţia ulterioară. Sperăm ca va fi bine”, a afirmat Marius Militaru, care a precizat că intervenţia chirurgicală a durat aproximativ trei ore.

El a menţionat că bărbatul mai are fracturi de umăr, de coaste, de piramidă nazală, dar aceste răni nu îi pun viaţa în pericol în acest moment.

Compania care deţinea avionul prăbuşit şi care organizează cursuri de pilotaj la Tuzla, Regional Air Services, a transmis că instructorul din acest zbor, Gheorghe Dumitru, era un pilot experimentat, având peste 8.000 de ore de zbor. El lucra în cadrul acestei companii de mai bine de 20 de ani.

„Evenimentul din 21 februarie este unul singular prin amploare şi gravitate în cadrul activităţii companiei. Regional Air Services Tuzla a înregistrat 58.644 de ore de zbor în perioada 2008-2018, iar şcoala de zbor a înregistrat 16.915 de ore în ultimii ani şi nu a înregistrat niciun accident cu victime până acum”, au precizat reprezentanţii companiei.