Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă au fost plasaţi sub control judiciar

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă au fost plasaţi sub control judiciar, după aproape 15 ore de audieri la DNA, ca urmare a plângerii depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg.
Filip Stan
23 mai 2024, 20:42
Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă au fost plasaţi sub control judiciar

UPDATE Fostul director adjunct al SRI Florian Coldea şi fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, precum şi avocatul Doru Trăilă, au fost audiaţi timp de mai multe ore la DNA, ambii sosind la sediul DNA joi, înainte de ora prânzului.

Denunţătorul Cătălin Hideg susţine că i s-a cerut de către Dumbravă să plătească avocatului Doru Trăilă un onorariu de 700.000 de euro, cu mult mai mare decât cele practicate în România, pentru a obţine o condamnare cu suspendare în instanţă. Cătălin Hideg, care are o condamnare de patru ani de închisoare, în primă instanţă, în urma unei anchete desfăşurate de Parchetul Europeam, mai afirmă că i s-a spus că Florian Coldea este „singurul din România care are pârghiile necesare pentru a rezolva” dosarul său penal.

„Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură unde mi-au spus, iniţial, că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că este o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România, dânsul mi-a spus că aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult, că ofer o sumă de 500.000. Dânsul a spus: nu pot să decid eu, trebuie să mă întorc să vorbesc cu domnii generali şi peste câteva zile vă chem să vă transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro plus TVA, altfel nu putem ncheia acest contract de asistenţă juridică şi am semnat acest contract.(…) Îmi garantau că voi obţine o condamnare cu suspendare. În momentul în care am încheiat contractul cu dânşii au spus că, în mod normal, dacă lucrurile decurg bine, dacă judecătorul de la Tribunal, la fond, care a fost studentul domnului Trăială, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani cu voioşie”, a afirmat Cătălin Hideg la Antena 3, joi după amiază.

Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de către Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.

”Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunţa atunci EPPO.

În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta. Faptele pentru care a fost condamnat sunt: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave şi pentru infracîiunea de spălare a banilor.

Stirea initiala

Florian Coldea, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), a fost audiat joi dimineață la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în urma unor acuzații grave formulate de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Te-ar putea interesa și Generalii SRI în rezervă Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, audiaţi la DNA după ce un important om de afaceri i-a acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef operativ al Serviciului Român de Informații, este audiat la sediul DNA chiar și în aceste momente, după zece ore petrecute în incinta instituției.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a depus la Direcția Națională Anticorupție un denunț în care susține că Florin Coldea și încă un fost general SRI i-ar fi cerut 600 de mii de euro ca să intervină pe lângă un judecător într-un dosar al Parchetului European.

Prezența lui Coldea la audieri a creat un haos total, fiind nevoie chiar și de intervenția jandarmilor.

Audierile continuă și acum.

Florian Coldea este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţa şi spălare de bani, alături de generalul SRI Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă.

Omul de afaceri Cătălin Hideg spune că cei doi i-ar fi promis că vor interveni pe lângă un judecător pentru o sentinţă favorabilă.

Reporterii România TV se află în fața DNA-ului, acolo unde cei trei intrați ca martori, ar putea ieși ca suspecți din clipă în clipă.

Din informațiile transmise, avocatul Doru Trăilă se pare că a părăsit instituția pentru o oră și jumătate justificat.

Mai exact, acesta a adus documentele încheiate în 2023 cu Hideg.

Audiații și-ar putea petrece noaptea în arest

Mai mult decât atât, Doru Trăilă este deschis colaborării cu justiția.

„Sunt în plină desfășurare audierile, în momentul în care au intrat la audieri aceștia au fost ținuți separat, aceștia nu s-au întâlnit reciproc, au fost ținuți în camere diferite.

Cât despre Doru Trăilă, avocatul acesta a stat o oră și jumătate și s-a întors. Trăilă a dorit să dea declarații, i s-a cerut contractul încheiat cu firma de consultanță, s-au cerut documentele încheiate în 2023 cu Hideg și apoi Hideg cu firma de consultanță a lui Coldea.

Citește și ULTIMA ORĂ: Înregistrările care aruncă în aer rețeaua penală a lui Coldea! 600.000 de euro, mita cerută de fostul general SRI și acoliții săi pentru coruperea magistraților. Cine sunt procurorii gata să îi execute ordinele

Doru Trăilă a adus toate documentele necesare, așa se justifică și plecarea lui pentru o oră jumătate și venirea sa înapoi la DNA. Avocatul Trăilă colaborează cu procuroarea de caz.

Toți trei martori au intrat în momentul în care au ajuns la DNA iar pe parcurs li s-a schimbat încadrarea juridică din martori în suspecți pentru acuzațiile de șantaj, aceasta este o informație apărută cu câteva ore. Primele informații care au apărut au fost de spălări de bani. Nu știm dacă vor ieși liberi, ar putea să își petreacă noaptea în arest”, transmite Roxana Ciucă, reporter România TV.

Spynews
El este Robert, tânărul care a murit înecat în Olt. Și-a găsit sfârșitul la 21 de ani / FOTO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Avertisment pentru 4 zodii, de la Marian Golea! A început o perioadă de schimbări și câștiguri, care durează până-n iulie
Capital.ro
NOILE REGULI s-au stabilit deja în Europa. ORDINUL trebuie să se aplice și în România
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Cornel Dinu șochează, după ce Țălnar i-a luat apartamentul: „Îmi fac testamentul. M-a nenorocit”
Spynews
Horoscop duminică, 16 iunie 2024: Vărsătorii vor avea întâlniri interesante
Spynews
Lidia Buble, mereu atentă la felul în care arată! Cântăreața știe când și cum să se răsfețe și întotdeuna se pune pe primul loc / PAPARAZZI
Evz.ro
Patriarhia declară război manelelor: Mesaj libidinos, deocheat, trivial
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Veste tristă despre Florin Piersic, după ultimele probleme de sănătate! Anunțul a venit în urmă cu puțin timp
Capital.ro
SALARIU obligatoriu în România. S-au stabilit NOILE REGULI de la UE
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Donald Trump critică ajutorul SUA pentru Ucraina în cadrul unui miting la Detroit
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?