Marți, 22 iulie 2025, procurorii DNA au descins la locuința fostului președinte ANPC, Cristian Popescu Piedone, în cadrul unei anchete ce vizează suspiciuni de fapte asimilate corupției. După intervenția procurorilor, acesta a oferit primele declarații presei, în fața locuinței sale, afirmând că nu a încălcat legea și că acțiunile sale ar fi deranjat interese puternice.
Potrivit informațiilor apărute în presă, Piedone merge în controale cu un microbuz Hyundai negru care nu aparține ANPC, instituție care nu dispune de astfel de vehicule. Șoferul despre care a vorbit în fața procurorilor DNA nu ar fi angajat al ANPC, ci posibil un om din anturajul demnitarului.
„Dacă există dovadă, înseamnă că mi-au ascultat telefoanele și mie și șoferului”, a spus Piedone, într-o reacție care nu neagă dovezile.
Citește și: Piedone a mers să semneze controlul judiciar: ”Polițiștii mi-au explicat ce trebuie să fac”
Fostul șef al ANPC ar fi fost însoțit, în timpul controalelor, de o echipă de filmare privată, persoane care nu sunt angajate ale instituției, dar care au filmat constant scenele devenite celebre în spațiul public. Nu este clar cine a plătit aceste filmări, în contextul în care ANPC nu se ocupă cu așa ceva.
După controalele măsluite, Cristian Popescu Piedone a mers în jurul orei 16.00 la restaurantul Pescăria lui Matei, unde i s-a organizat un separeu, la solicitarea unui oficial de la ANPC Central. Masa s-a întins până târziu în noapte, iar Piedone a fost servit de doi chelneri dedicați.
La masă au fost prezenți Piedone, un șef al Corpului de Control al ANPC, șoferul lui Piedone, patronul localului Pescăria lui Matei, adică persoana vizată de „control” și Sorin Susanu, chemat ulterior de Piedone.
Înregistrarea audio îl surprinde pe Cristian Popescu Piedone vorbind vulgar, într-o stare care sugerează consum excesiv de alcool. Înregistrarea ar fi fost făcută cu un telefon lăsat într-o haină pusă pe spătarul scaunului. Cel mai clar se aude Piedone, ceea ce sugerează că dispozitivul era aproape de el, nu de susanu, care a ajuns mai târziu.
Sursele spun că înregistrarea ar fi fost anticipată de o postare a lui Horia Constantinescu, fost șef al ANPC, care spunea pe Facebook că urmează „bombe”. Constantinescu a mai fost implicat într-un conflict cu Susanu în trecut, tot pe baza unei înregistrări, dar invalidată de procurori.
În cursul serii de marți, după perchezițiile DNA, Cristian Popescu Piedone a fost plasat sub control judiciar, cu interdicția de a-și exercita funcția la conducerea ANPC.
„În continuarea comunicatului nr. 420/VIII/3 din 22 iulie 2025, vă aducem la cunoștință faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 22 iulie 2025, față de inculpatul POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.), pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În data de 07 martie 2025, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, în calitate de președinte al A.N.P.C., ar fi divulgat unui reprezentant al unei societăți comerciale care administrează un hotel în orașul Sinaia, faptul că subordonații săi din cadrul A.N.P.C. urmează să efectueze în aceeași zi un control tematic la societatea acestuia, precum și obiectivele controlului.
Astfel, inculpatul i-ar fi permis reprezentantului hotelului accesul la aceste informații, în scopul obținerii unor foloase necuvenite de către operatorul economic, constând în evitarea sancționării pentru neregulile constatate în domeniul protecției drepturilor consumatorilor.
În concret, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone l-ar fi învățat pe reprezentantul hotelului respectiv cum să aranjeze bucătăria și camerele care urmau să fie verificate de funcționarii A.N.P.C.
Ulterior acestei informări, în vederea preîntâmpinării aplicării unor sancțiuni și dispunerii unor măsuri corective de către funcționarii publici din cadrul A.N.P.C., reprezentantul hotelului ar fi luat toate măsurile necesare pentru a nu se constata în urma controlului ce urma a fi efectuat, încălcări ale legislației specifice protecției consumatorilor. Acesta i-ar fi contactat telefonic pe unii dintre angajații hotelului și le-ar fi dat instrucțiuni pentru a face curățenie, a se echipa corespunzător și a-l aștepta pe președintele A.N.P.C. ce urma să vină în control.
În urma controlului, unitatea de cazare nu a fost sancționată de către reprezentanții A.N.P.C. și totodată, reprezentanții hotelului au fost felicitați de către inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru modul exemplar de desfășurare a activității.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone trebuie să respecte o serie de obligații între care: să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv cea de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se arată în comunicatul DNA.