NOI DREPTURI pentru consumatorii online. Pot returna produsul în 14 zile fără să plătească nimic

O nouă directivă a Uniunii Europene oferă mai multe drepturi consumatorilor online. Printre acestea se numără dreptul de a returna în 14 zile şi nu în 10 ca până acum. Mai mult, nici motivul nu trebuie să fie unul foarte întemeiat, iar comerciantul este obligat să returneze banii integral, dar şi cheltuielile de transport.

16 iun. 2014, 08:22
NOI DREPTURI pentru consumatorii online. Pot returna produsul în 14 zile fără să plătească nimic

Noua Directiva privind drepturile consumatorilor, care a intrat azi in vigoare, consolideaza drepturile consumatorilor, oriunde și ori de cate ori acestia isi fac cumparaturile in Europa, on-line sau pe strada.

Noile norme vor asigura, de exemplu, ca, la nivelul Uniunii Europene, consumatorii sa aiba dispozitie 14 de zile pentru a-si schimba decizia si a se retrage din orice actiune de achizitionare a unui produs on-line, sau in afara spatiilor comerciale. Noile reguli interzic, de asemenea, suprataxele pentru utilizarea cardurilor de credit si a liniilor de asistenta telefonica, precum si ferestrele pre-bifate pe site-uri pentru incasarea unor plati suplimentare (de exemplu, atunci cand se achizitioneaza bilete de avion on line).

Consumatorii din UE se pot baza acum pe:

• Cresterea transparentei preturilor;

• Sfarsitul suprataxei nejustificate pentru utilizarea de carduri de credit si linii de asistenta telefonica;

• O interdictie pentru ferestre pre-bifate pe internet, ca de exemplu atunci cand cumpara bilete de avion;

• O prelungire a perioadei de a se razgandi de la 7 zile la 14 zile pe teritoriul UE;

• Drepturi de rambursare mai puternice, in termen de 14 zile de la anularea achizitiei;

• Reguli care interzic capcanele on-line, cum ar fi ofertele de pe internet promovate ca fiind gratuite cand, in realitate, nu sunt (de exemplu, horoscopul);

• O mai buna protectie in raport cu continutul digital.